I min törst efter romaner om antikens Rom har jag nu läst ytterligare en del i Steven Saylors deckarbetonade serie Roma Sub Rosa där vi följer privatdetektiven Gordianus äventyr bland konsuler och plebejer under republikens svajiga år. Böckerna baseras på verkliga rättsfall och i Catilinas gåta försöker Gordianus förtvivlat hålla sig utanför maktkampen i Rom men hamnar ändå mitt emellan Cicero och Catilina.

Catlinas gåta av Steven Saylor. Wahlström & Widstrand, 2007.

Gordianus har genom ett arv kommit upp sig lite i världen. Detta arv gör det möjligt för honom att flytta till en lantegendom och därmed dra sig tillbaka från Rom. Rom, denna plats som han ser på med nedstämdhet och avsky, denna plats som för honom är en symbol för allt som är falskt, där en person kan byta åsikt på fem röda sekunder bara det ger honom en fördel i makt eller pengar.

Men livet på lantegendomen är inte helt lätt för en storstadsbo. Plötsligt ska Gordianus blir jordbrukare och försöka få slavarna att göra det de ska. Det blir inte lättare av att marken omkring honom ägs av hans fiender. Men riktigt jobbigt blir det inte förrän han får besök från Rom, där Cicero begär in en väntjänst av honom.

Cicero misstänker att Catilina konspirerar för att ta makten i Rom och ta bort privilegier från de rika och försöka utjämna skillnaderna mellan de rika och fattiga. Han vill därför att Gordianus ska ge Catilina husrum när Catilina passerar under sina resor för att söka stöd hos väljarna. Gordianus blir alltså Ciceros spion.

Gordianus hamnar trots sitt motstånd nu mitt i maktintrigernas centrum och börjar tvivla på sig själv och sin omdömesförmåga. För vem har han egentligen sin lojalitet hos: den gamla bekanten Cicero eller den karismatiske Catilina? Och hurdan är Catilina egentligen? Är han en idealist som i underläge kämpar mot de maktfullkomliga i Rom, eller bara ytterligare en person som vill bli diktator?

Snart är bollen i rullning, mord begås, upplopp ligger på lur och ingen går säker. Kommer Gordianus att kunna ta sig och sin familj helskinnade genom detta kaos?

Baserad på verkliga rättsfall

Saylor baserar sina deckare på verkliga rättsfall från antikens Rom och lyckas placera in den fiktive karaktären Gordianus i händelsernas centrum. Som alltid är det spännande, intressant och lärorikt. Och som alltid känner man verkligen att man vandrar med karaktärerna på Forum eller i dammet som rörs upp på Via Cassia. Så levande beskrivs livet i antikens Rom.

Till skillnad från två andra böcker jag läst i serien om Gordianus (Romarblod och Venuskastet) är Catlinias gåta dock lite lång. För mig läggs för mycket tid på Gordianus bekymmer som godsägare och jag skummar emellanåt över sidor som handlar om detta. Samtidigt inser jag att det är just långsamt och traggligt som Gordianus, denne inbitne stadsbo, måste uppleva livet på landet. Så det som blir kritik från min sida kanske samtidigt visar på briljans hos författaren?

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Idealist eller fanatiker – deckare om en av Romarrikets mest gåtfulla män

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *