Det_sista_kungadometSaxaren Uthred i 800-talets England är en ung hetsporre som inget annat vill än att fira segrar, bli en erkänd krigare och få rikedomar. Eftersom han växte upp bland de invaderande danerna tog han till sig asatron och danernas livsstil. Trots att fler och fler daner kommer över haven ser Uthred ingen framtid bland dem och väljer att strida på kung Alfred av Wessex sida. Misstron mellan Uthred och den kristne Alfred hotar ständigt att gå över till hat och Uthred går balansgång mellan sin lojalitet med saxarna och sin lojalitet med danerna.

Bernard Cornwell har skrivit en serie böcker om ödestiden när saxarna höll på att förlora sitt England till vikingarna, Vikingaserien eller Saxon Chronicles som de kallas på engelska. Böckerna är fulla av plundringståg, fältslag, lismande präster och offer till asarna. Huvudpersonen Uthred har hamnat mitt i detta och genom hans röst, full av torr humor, sarkasm och pragmatik, är vi mitt i händelsernas centrum.

Och det är roligt att läsa, humorn i dessa böcker passar mig perfekt. Precis som i Frans G. Bengtssons Röde Orm är det understatements som gäller. Det är också svårt att lägga ifrån sig böckerna eftersom äventyren kommer slag i slag och man alltid undrar hur Uthred ska klara sig ur den senaste knipan. Böckerna hamnar under kategorin historiska äventyrsromaner vilket är en typ av böcker jag gillar.

Vikingaserien är kronologisk men det är inga problem att läsa dem fristående, eller hoppa mellan böckerna, vilket jag har gjort.

Vikingaserien
Det sista kungadömet
Den vite ryttaren
Nordens herrar
Svärdsång
Det brinnande riket
Sju kungars död
Den hedniske krigaren
The Empty Throne

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

I Röde Orms tradition

2 reaktion på “I Röde Orms tradition

 • 26/02/2015 kl. 10:15
  Permalänk

  Detta låter som något för mig. Skall skriva upp dem på min att läsa lista.

  Svar
  • 26/02/2015 kl. 10:18
   Permalänk

   De hamnade på min läslista så fort jag hade läst Marikas inlägg. Verkar ju jättespännande! Fick också tips på Twitter om att Cornwells roman ”Gallowthief” är riktigt bra också.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *