Den senaste tiden har nästan alla böcker jag läst berört det ena av två ämnen: andra världskriget och 1700-talets Stockholm. Det har inte varit ett medvetet val, utan de nyutgivna böckerna som jag har lockats till har handlat om detta. Att läsa om Gustav III har varit väldigt intressant, och har gett mersmak till att läsa mer om Sveriges regenter. I det här inlägget kommer jag att presentera två romaner som jag tror ger en bra inblick i Gustav III tid. Hur det var att leva i 1700-talets Stockholm, både för rik och fattig. De vackra kläderna och de ständiga festerna, men också smutsen på gatorna, svälten och kampen om att försöka överleva dagen.

Stockholm octavo och Barnbruden är två svenska böcker som har släppts under hösten och som handlar om Gustav III och det Stockholm som var under hans tid på tronen. I Barnbruden kommer vi kungen riktigt nära då det är hans svägerska som spelar huvudrollen i den historiska romanen. Där är kungen en man som behöver hjälp med att få till kärleksakten och som uppskattar lek och teater. Det är bal och fest på slottet, vackra klänningar och kärleksintriger. I Stockholm Octavo får se en mörkare sida av kungens Stockholm, där man för egen vinnings skull är beredd att gå så långt som till att ta en annan människas liv och där vardagen för många handlar om att överleva. Där det i mörka rum planeras kungamord.

Stockholm_octavo

STOCKHOLM OCTAVO
Karen Engelmann
Damm förlag, 2013
ISBN: 9789175370651

I Stockholm Octavo följer vi Emil Larsson, en man som är nöjd med att tillbringa sina dagar med att dricka och spela kort när han inte spenderar tid på jobbet som tulltjänsteman. Men en dag inser han att karriären är hotad, om det inte är så att han hittar en kvinna att gifta sig med.

Hans vän fru Sparf, spådam och ägare till ett exklusivt spelhus som har både Gustav III och kungens bror Karl som klienter, lägger en octavo åt honom. Det är en spådom som visar honom vilka åtta personer i hans närhet som kommer att förvandla hans drömmar till verklighet. Föga kunde Emil ana att denna oskyldiga lek skulle leda honom in i de mordiska intrigerna kring Gustav III.Barnbruden

BARNBRUDEN
Anna Laestadius Larsson
Piratförlaget, 2013
ISBN: 978-91-642-0394-6

I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande och hertig Karls blivande fru. 15 år gammal anländer hon, Hedvig Elisabeth Charlotta, till staden som den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Förväntningarna på flickan är höga, hon förväntas skänka landet en tronarvinge som man så länge har väntat på.

Hedvig blir god vän med adelsfröken Sophie von Fersen, som är förälskad i prins Fredrik, kungens andra bror. De anländer till ett liv på slottet som är fyllt av god mat och mängder av vin, där dagarna handlar om att förbereda sig för kvällens festligheter och där en kvinnas enda uppgift är att göra något så enkelt som att föda en frisk son.

I Gustav III Stockholm

En reaktion på “I Gustav III Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *