SUND
av Tove Folkesson

Weyler förlag, 2015
ISBN: 9789187347863

Recensent: Marika Mandrean

I Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson träffade vi tjejgänget under den vilda tonårstiden när framtiden innebar möjligheter och de alltid hade varandra för att ta sig igenom de svårigheter som dök upp. Men nu är skolan slut och jägarinnorna splittras för vinden. Eva Zackrisson, den i gänget med läshuvud och som förväntas göra en strålande karriär, upptäcker att det inte är så lätt att klara sig själv.

I Folkessons uppföljare Sund får vi följa Evas väg bort från Kalmar. Efter en kollaps på golvet i konkurrensstinna Arkitekturskolans toalett väljer Eva en annan väg. Hon vill köra sin egen grej; skriva poesi, sjunga, bli stjärna!

Hon hamnar i en grupp som bäst kan beskrivas som 00-talets Gröna Vågare. De bor i kollektiv, har långa diskussioner om Moder Natur och världens tillstånd, är rabiata vad gäller att äta ekologiskt och söker självförverkligande genom sin konst.

Men även här känner sig Eva som en främmande fågel. Hennes önskan om att släppa gamla hämningar och hitta sig själv i konsten krockar med hennes logiska tänkande. Hon mår sämre och sämre och tryggheten finns varken hos jägarinnorna, den frånvarande mamman eller den alkoholiserade pappan. Den finns på Öland med den korsordslösande mormodern och med morbrodern som kämpar för att få lantbruket att gå ihop.

Men räcker resorna till Öland för att hindra Eva från att falla genom alla skyddsnät som finns?

Sund av Tove Folkesson är läsning som ibland gör ont, ibland oroar, ibland leder till skratt och som väcker minnen. Den låter oss följa Evas känslomässiga bergochdalbana med stycken som är som poesi blandat med stycken som är rakt på sak.

Det här är därför en berättelse som inte alltid är lättillgänglig. Vissa författare ser det som prestige att vara ”svåra” men det är inte alls fallet med Tove Folkesson. Snarare har hon så stor respekt för sina läsare att hon förstår att de kan ta till sig andemeningen i hennes böcker.

I april utkommer den tredje delen i den här serien, Ölandssången. Jag ser fram emot den eftersom historien berör så pass mycket att jag är lite orolig för hur det kommer att gå för Eva Z.

Läs också min recension av första delen i serien: Kalmars jägarinnor

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Hur gick det för Kalmars jägarinna?
Taggar:                             

En reaktion på “Hur gick det för Kalmars jägarinna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *