HUNDRA OMISTLIGA TING
Lucy Dillon
Forum bokförlag, 2015
ISBN: 9789137142425
(A Hundred Pieces of Me, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

Hundra_omistliga_tingNär Gina skiljer sig och flyttar från ett stort hus till en liten lägenhet har hon inget annat val än att röja bland sina saker. Hon får helt enkelt inte plats med allt. Allteftersom hon går igenom de ting som varit så viktiga för henne och som identifierat henne som person, inser hon att livet har gått vidare. Det blir en mental resa där hon gör upp med det förflutna samtidigt som hon rensar upp bland tingen som tynger ner henne.

Under promenader med en hunsad greyhound, samtal med bästa vännen och den försiktiga vänskap som växer fram med fotografen Nick får Gina tillbaka sin framtidsoptimism och kreativitet. Men vad väntar runt hörnet?

I Hundra omistliga ting gör Lucy Dillon det hon gör bäst: diskuterar de svårigheter vi alla måste ta oss igenom någon gång i livet men med en positiv twist. Fokus är på hur viktigt det är med vänskap, kärlek och kreativitet och att våga ifrågasätta oss själva och vårt eget beteende. Och hur detta kan hjälpa oss igenom kriser.

Hundra omistliga ting utspelas i Dillons fiktiva stad Longhampton och igenkänningsfaktorn är hög då huvudpersoner från hennes tidigare romaner dyker upp. Hundar spelar som alltid en nyckelroll.

Det vore lätt att kritisera Dillon för att göra gulliga romaner med tanke på den idylliska scensättning hon använder sig av. Men det skulle bara visa på en ytlighet hos läsaren eftersom böckerna är så mycket mer än så. Gina är en canceröverlevare som inte vågar tro på sin tur, hon har förlorat människor hon älskar och kämpar nu för att inte låta detta definiera hennes fortsatta liv. Det finns inget ytligt i det. Det handlar om sådant som människor runt om i världen dagligen kämpar med. Jag skulle snarare klassificera Lucy Dillons böcker som uppbygglig litteratur. Litteratur som inger hopp samtidigt som de ger tips om hur man kan ta sig vidare.

Litteraturmagazinet säger att ”alla bör unna sig en Dillon då och då”. Och det skriver jag också under på!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Hundar, kärlek, kreativitet och livskriser
Taggar:                         

2 reaktion på “Hundar, kärlek, kreativitet och livskriser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *