SONEN
Philipp Meyer
Norstedts, 2013
ISBN: 978-91-1-304115-5

Recensent: Marika Mandrean

SonenVilda Västern är i mångt och mycket en romantiserad period. Stolta men grymma indianer som för en fruktlös kamp för sin överlevnad mot de nybyggare som invaderar i massor. Lantbruksfamiljer som ser en möjlighet att skaffa billig mark och sedan jobba hårt för att försörja sig. Cowboys vars motto verkar vara ’work hard – play hard’. Vi har suttit bänkade framför TV’n för serier som Macahans (How the West was won), Kampen om Colorado och nu senare Deadwood och Hell on Wheels.

I romanen Sonen av Philipp Meyer beskrivs staten Texas historia utan ett idealiserande skimmer. Genom fyra generationer av ätten McCullough följer vi statens utveckling från boskapsskötselns inträde till oljans flödande rikedom.

När Elis familj massakreras av indianerna och han själv tas till fånga tar hans liv en oväntad vändning vilken kommer att påverka hans och hans ättlingars liv. Genom hårt arbete vinner hans indianernas förtroende och går från att vara deras slav till att bli en av deras krigare. Men fler och fler indianer hamnar reservat, bisonoxen håller på att utrotas och hans stam svälter. När stammen står inför en svältvinter bestämmer sig Eli för att återvända de till de vitas värld. Den belöning som betalas ut för återlämnad gisslan kan användas av indianstammen för att skaffa mat.

Elis son Peter lever ett gott liv på den ranch fadern byggt upp. Men Texas är en orolig stat. Den må nu vara en del av USA men då det inte var längesedan den styrdes av Mexiko finns där en inneboende spänning mellan invånare av olika ursprung. Peter är sin fars motsats och en attack mot deras mexikanska grannar blir en tung börda på hans samvete.

Jeanne Anne har samma överlevnads- och fighterinstinkt som sin farfarsfar Eli. Hon kämpar sig fram i männens värld, världen av affärer där oljan, kunskapen och nätverket styr. Oavsett hur mycket hon kämpar är hon dock en utböling och hennes öde kommer att avgöras av Elis och Peters agerande i det förflutna.

Sonen är en fantastisk roman som är svår att lägga ifrån sig. Karaktärerna är levande och mänskliga, historien spännande. För oss som växt upp med Vilda Västernhistorier kittlar den åter fantasin. Amerikas historia är inte alltid vacker, det var en kamp för överlevnad och för rikedom vilket inte tar fram det vackraste i mänskligheten. Men det är svårt att inte fascineras av det som hände och människorna som kämpade.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

How the West was won
Taggar:                                             

3 reaktion på “How the West was won

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *