Caroline Eriksson är en mästare på psykologiska thrillers. Hon som vakar utspelar sig i en vardaglig miljö, där allt på ytan ser ut att vara som det ska.

Hon som vakar av Caroline Eriksson. Forum bokförlag, 2017.

Elena och hennes man har valt att separera på prov i tre månader. Nu bor hon tillfälligt i ett radhus, där hon i stort sett har isolerat sig. Den enda hon har regelbunden kontakt med är sin syster. Det är egentligen meningen att hon ska börja på en ny roman. Men just nu är hon inte bara en kvinna vars äktenskap är på väg att haverera, hon är dessutom en författare med skrivkramp.

För att få tiden att gå börjar hon iaktta familjen som bor i huset mittemot. Till ytan verkar de vara en vanlig, fungerande familj, men Elena inser snart att ett mörkt drama pågår bakom fasaden. Hon lär känna tonårssonen i familjen, Leo Storm, och får sina farhågor bekräftade. Det blir tydligt att Leos mamma är en kvinna med ett mörkt förflutet, en kvinna kapabel till fruktansvärda handlingar. Elena dras in i en karusell som snurrar allt snabbare och som snart hotar att leda till katastrof för både henne och familjen Storm.

En sträckläsarbok

Caroline Erikssons största styrka som författare är hennes sätt att beskriva psykologin bakom människors beteende. Hon är en mästare på att få mig som läsare att leva mig in i det mentala tillståndet hos karaktärerna. Det går verkligen att förstå deras ångest, förvirring och annat som de kan tänkas känna, och då också få någon slags förståelse för varför de agerar på de sätt de gör.

I Hon som vakar använder hon denna talang till att skapa en roman där det är svårt för läsaren att avgöra vad som är verklighet och vad som är inbillning. Det ligger något drömskt över vissa delar av boken, vilket spär på känslan av att inte ha kontroll, att huvudkaraktären inte kan styra sina känslor och impulser, vilket är obehagligt.

Det här är en riktig ”bara ett kapitel till-bok”, jag kunde inte låta bli att sträckläsa den. Den är spännande och samtidigt gripande eftersom karaktärerna är vanliga människor, som vi stöter på varje dag i vardagen.

Jag rekommenderar alla Erikssons böcker. Hon har tidigare gett ut Djävulen hjälpte mig, Inga gudar jämte mig och De försvunna.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Hon som vakar: Ännu en stark bok av Caroline Eriksson
Taggar:                                                     

2 reaktion på “Hon som vakar: Ännu en stark bok av Caroline Eriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *