HELA HÄRLIGHETEN
av Margaret Mazzatini
Contempo, 2016
ISBN: 978-91-88157-03-4
(Splendore, 2013)

Recensent: Andrea Zackrisson

Hela-harlighetenI centrala Rom lever två pojkar i samma hus: Guido bor högst upp i högborgerlig miljö och Costantino bor i portvaktsbostaden på gatuplan med robusta arbetarklassföräldrar. Mellan dem växer en vänskap fram som under tonåren leder till en sexuell attraktion. Deras relation blir komplicerad och ansträngd och de drar sig undan från varandra. Guido flyttar till London där han arbetar och gifter sig med en japanska, Constantino blir kvar i Rom och skaffar fru och barn.

Ingen av dem, speciellt inte Guido, är speciellt lyckliga eller till freds, men de lever ändå liv som de är nöjda med. De älskar sina familjer, men de kan inte hålla sig ifrån varandra. Återigen träffas de och upptäcker att åtrån och kärleken finns kvar och deras relation blommar upp på nytt. De inleder en kärleksrelation, men som vuxna familjemän är det mycket som står på spel. Insatserna ökar efterhand och till slut tvingas de göra svåra val som en oförstående omgivning inte är beredd att acceptera.

Det här är en roman som verkligen går på djupet hos männen som utgör navet i den här historien. Jag inbillar mig att i machokulturens och det katolska Italien är det svårt att komma ut som bög, och den här berättelsen beskriver så väl hur det kan vara att inte våga leva på det sätt som man egentligen vill leva. Den här boken tar upp många tuffa ämnen: homosexualitet, identitet, att leva dubbelliv, att vara otrogen i en relation – och att medvetet leva ett liv som du vet i slutändan kommer att såra din partner.

Romanen är skriven utifrån Guidos perspektiv, vilket är det som gör hela romanen. Eftersom jag som läsare får ta del av de här frågorna ur just hans synvinkel blir inget svart eller vitt, inget är helt rätt eller helt fel. Det som för mig är otänkbart eller känns moraliskt fel kan ibland vara ett nödvändigt ont i hans värld. Det skapar en större förståelse för hur det är att inte kunna leva som den människan du egentligen är, att inte kunna komma till ro i din identitet.

Förutom att detta är en roman med en gripande berättelse, så är det också en vackert skriven bok. Jag tror inte att det är många författare som skulle klara av att förmedla komplicerade känslor på ett sätt som verkligen når in i läsaren, som Mazzantini gör.

Googla ”homosexualitet Italien” så hittar du en rad intressanta artiklar och krönikor hur det är att vara homosexuell i Italien idag.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Homosexualitet och kärlek i dagens Rom
Taggar:                                                 

3 reaktion på “Homosexualitet och kärlek i dagens Rom

  • 14/04/2016 kl. 08:59
   Permalänk

   Den är väldigt läsvärd!

   /Andrea

   Svar
 • 13/04/2016 kl. 09:59
  Permalänk

  Tack för att du läste, Andrea! Om du har tid och är i Stockholm så kan du träffa Margaret ikväll på Italienska Kulturinstitutet på Gärdet. Välkommen!
  Hälsningar Göran

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *