POLARNATT
Frida Skybäck
Forum bokförlag, 2015
ISBN: 9789137144795

Recensent: Andrea Zackrisson

Frida Skybäcks andra del i serien om systrarna i 1800-talets Skåne, Polarnatt, är bättre än den första boken Norrsken. Karaktärerna har fått mer djup, berättelsens budskap är tydligare och dessutom gör en spännande mordgåta romanen till underhållande läsning.

PolarnattFamiljen Stiernfors befinner sig i ekonomisk kris och vill gifta bort ännu en dotter, Elisabeth. Den tilltänkte är den osympatiske friherren von Strauss, Elisabeth kan inte tänka sig ett värre öde än att bli hans fru. Istället hamnar hon mitt i något av en kärlekstriangel då hon dras till både sin kammarjungfru Vera, den enda person som hon känner att hon kan anförtro sig åt, och den fattige språkadjunkten Mathias Storm. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?

Samtidigt kämpar storasyster Cecilia med att få hennes äktenskap med Jacques Rousseau. Livet på den nedgångna Apelgården är inte alls som hon hade tänkt sig, och snart efter att de flyttas in förstår hon att både huset och hennes make bär på mörka hemligheter. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa flickan tvingas hon ta ett svårt beslut.

Eftersom upplägget på Skybäcks romansvit påminner mycket om Maria Gustavsdotters serie om prästdöttrarna från Bohuslän kan jag inte låta bli att jämföra dem med varandra. I båda serierna beskrivs kvinnans situation ur ett historiskt perspektiv, vilket jag tycker att båda författarna lyckas mycket bra med. Däremot så är Gustavsdotters persongalleri mycket mer färgrikt, varierat och känns mer äkta – det är helt enkelt lättare att känna något för Gustavsdotters karaktärer än för Skybäck, som jag i första boken, Norrsken, tyckte var för endimensionella. Skybäck lyckas mycket bättre med det i Polarnatt, men om jag skulle rekommendera någon av serierna så blir det Gustavsdotters, som inleds med Ulrikas bok och Katarinas bok.

Polarnatt är trots detta en mycket läsvärd bok. Om du gillar historiska romaner med fokus på kvinnohistoria är detta något för dig. Det är å ena sidan en välskriven och underhållande bok som bjuder på en del spänning, och å andra sidan en roman som beskriver kvinnans situation under en tid då hon var omyndig hela livet och alltid hade någon annan som bestämde över henne, först föräldrarna och sedan maken, och då kvinnorättsrörelsen kom igång. Skybäck lyckas bra med att beskriva och förmedla känslan av maktlöshet som många av kvinnorna under den här tiden måste ha känt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Historisk roman om den maktlösa svenska kvinnan
Taggar:                                                 

2 reaktion på “Historisk roman om den maktlösa svenska kvinnan

 • 09/09/2015 kl. 14:07
  Permalänk

  Jag är så otroligt sugen på att läsa Skybäcks böcker.

  Svar
  • 10/09/2015 kl. 20:17
   Permalänk

   Jag gillar också hennes ”Charlotte Hassel”.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *