SARGASSOHAVET
Jean Rhys
Modernista, 2011
ISBN: 978-91-7499-017-1

Recensent: Marika Mandrean

SargassohavetAntoinettes familj har varit gods- och slavägare på Jamaica men nu är slavtiden förbi. Isolerade på godset och utsatta för de tidigare slavarnas godtycke blir Antoinettes barndom fylld av rädsla. En vacker dag blir de tvungna att under dramatiska former lämna godset och modern faller offer för sinnessjukdom.

Familjen saknar dock inte pengar och med hjälp av dem lyckas de få fatt i en äkta man åt Antoinette. Edward Rochester är nykommen till Jamaica och han och hans unga hustru Antoinette ger sig iväg till ett naturskönt gods för att börja sitt äktenskap. Men deras relation går fel, väldigt fel. Det hela utvecklas till en maktkamp mellan dem, och deras hatkärlek till befolkningen och dess seder, bruk, vidskepelse och naturen omkring dem späder på det hela.

När Rochester ärver Thornfield reser de över haven till England. Under färden lyckas Rochester slutligen undergräva Antoinette och hon förvandlas till Bertha, kvinnan på vinden.

Jean Rhys skriver i den fängslande och suggestiva romanen Sargassohavet historien före det att Jane Eyre dyker upp på Thornfield och undrar över vad det är för en galen och farlig kvinna som göms där.

Jean Rhys roman är skriven i samma anda som Jane Eyre, här finns gotisk skräck och naturromantik, men boken är för mig framför allt en psykologisk thriller där kampen mellan människor står i förgrunden. Det är kampen för överlevnad mellan Jamaicas fattiga urinvånare och godsägarna men även kampen mellan Antoinette och Rochester.

Jag har alltid haft svårt för Charlotte Brontes förnumstiga Jane Eyre och religiositeten i hennes roman. Men Sargassohavet höll mig fängslad från första till sista sidan. Den tyvärr bara 150 sidor långa romanen vidgade mina vyer och gav mig mycket att tänka på, allt från Västindien till hur lätt vi kan förlora oss själva i händerna på en annan människa.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Historien om kvinnan på vinden
Taggar:                                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *