När jag var på bokmässan i september fick jag de två första delarna i Laini Taylors triologi Önskemånglarens dotter av Bazar förlag. Jag hade inte hört talas om varken Taylor eller serien förut, och blev mycket positivt överraskad. Det är underhållande ungdomslitteratur med ett starkt och välillustrerat budskap.

imageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seriens huvudperson är Karou, en ung tjej som fyller sina skissböcker med monster och som har en tendens att försvinna på mystiska ”ärenden”. Hon talar många olika språk och alla är inte mänskliga. Dessutom har hon naturligt blått hår.

Hon vet själv inte riktigt vem hon egentligen är, och den frågan blir brinnande aktuell när det plötsligt över hela världen syns inbrända handavtryck på dörrar. Det visar sig vara spår efter bevingade varelser. I den mörka, dammiga butikslokalen i Prag, där Karou extraknäcker för att hjälpa sina monstruösa vänner, minskar förrådet av människotänder oroväckande snabbt. Karou har plötsligt dragits in i ett brutalt krig som utspelas mellan märkliga väsen från andra parallella världar.

Det här är riktigt bra ungdomsfantasy som ställer den religiösa åskådningen om himmel och helvete på ända. Karou lever i vår värld, människovärlden, men har fostrats av varelser, kimärer, vars kroppar är en blandning av olika djurarter men i mänsklig skepnad. Kimärerna krigar mot seraferna, ett änglalikt folkslag med stora vingar och förmågan att flyga. Parallellerna till vår föreställning av himlen och helvetet är tydlig, men att avgöra vilken sida som är den ”goda” är inte lika enkelt som vi är vana vid. Den kopplingen och tvisten gillar jag. Taylor visar på att livet inte är svart eller vitt, och hur viktigt det är att ifrågasätta och skapa sin egen uppfattning. Att ha en egen åsikt och inte svälja andras övertygelser rakt av.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Himmel mot helvete i Önskemånglarens dotter
Taggar:                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *