Anna Janssons böcker om Angelika, frisör och äktenskapsmäklare i Visby, har haft en mjuk filt av feelgoodkänsla över sig. Men det är lite annorlunda i den tredje och senaste, Kärleksdans i obalans.

Kärleksdans i obalans av Anna Jansson. Norstedts, 2017.

Angelika och hennes kollega Ricky jobbar oförtrutet med att skapa lycka genom att föra samman de kunder de har i frisörsalongen. Men så börjar långsamt deras egen verklighet bli mer och mer overklig.

Magnus är Rickys bror och Angelikas sambo. En lugn, stabil, pålitlig och trygg man skulle nog Angelika säga. Men så börjar hans beteende förändras. Hans hjärna jobbar på högvarv, han får så många kreativa idéer varje dag att Angelika inte kan hänga med. Magnus kastar sig in i något, investerar pengar, är hals över huvud entusiastisk, bara för att nästa dag överge idén. Och ge sig in i något nytt.

Angelika blir förvirrad. Samtidigt är det svårt att inte smittas av Magnus glädje, han är förälskad i livet, ser bara möjligheter och sprudlar. Men när Magnus säger att han inte bara är förälskad i själva livet utan också i andra kvinnor är det inte längre så roligt för Angelika. Den rädsla att förlora Magnus som hon känt ända sedan första början och den svartsjuka hon försökt undertrycka blossar hög.

Ricky och Angelika ser med ökad oro och rädsla på Magnus hektiska och irrationella beteende. Vad är det egentligen som pågår? Vart har den Magnus de känner tagit vägen?

Mörkare än de tidigare böckerna i serien

Om tidigare böcker om Salong d’Amour kännetecknats av en lättsamhet, varit böcker menade till en kort stund av verklighetsflykt så är det annorlunda med Kärleksdans i obalans.

Här finns istället ett mörker och en nästan thrilleraktig händelseföljd. Det är själva ämnet som skiljer sig från tidigare böcker och det Anna Jansson ger sig på är ett som vi alla känner till men som fortfarande omgärdas av tystnad på grund av skamkänslor och kanske till och med tabu.

Därmed inte sagt att Kärleksdans i obalans är en tung bok. Prosan är lika följsam och lättillgänglig som tidigare. Jag sträckläser samtidigt som jag får insikter om hur livet kan vara när man är i denna situation. Kanske är det just genom att ta upp vissa ämnen i detta format som kan öka förståelsen och på sikt bryta skam som finns runt vissa ämnen.

En kritik har jag dock. Anna Jansson håller flera bollar i luften samtidigt med sidohistorier. Vissa hade definitivt kunnat redigeras bort. De ter sig irrelevanta när man ser på bokens centrala tema.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Hemligheter i omlopp på Salong d’Amour
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *