SKYMNINGSPORTEN
Jeanette Winterson
Wahlström & Widstrand, 2015
ISBN: 9789146225003
(The Daylight Gate, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

Skymningsporten”Satanister papister papister satanister.” Så sammanfattar kungens man Potts dem han är ute efter. Och om de är katoliker eller häxor spelar ingen roll i detta 1600-talets England där religions- och häxjakter bedrivs. Häxbränning är ett folknöje att titta på och det gäller att inte att ha några fiender då de kan sätta dit en genom påhittade anklagelser.

I Skymningsporten av Jeanette Winterson träffar vi på Alice Nutter, en förmögen kvinna som dragit sig tillbaka från London till ett gods i Lancashire. På hennes ägor bor familjen Demdike, ett fattigt patrask som anklagas för att vara häxor. När Potts kommer till byn tillfångatas Demdikes och Alice blir genom sitt samröre med dem också utpekad. Men finns det sanning i anklagelserna? Hur har Alice egentligen fått sin förmögenhet? Och kan hon överleva det här?

Skymningsporten är en tunn liten bok vars innehåll är sprängstoff. Genom kortfattade scener blir människans ondska levande. Hur fort det går att bryta ner en människa genom att utsätta henne för misär är en bild som kommer att dröja sig kvar hos mig. Men vi får även se vad människor är kapabla till när de älskar, och hur självuppoffrande kärleken kan vara.

Skymningsporten har beskrivits som en gotisk roman, och det ligger något i det. Stämningen som målas upp, blandningen av magi och realism, den vilda naturen som bakgrund.

Det tog mig några sidor att komma in i boken men sedan drogs jag in i händelseförloppet. Att boken är kort och lättläst är lite av en fara, läsningen går så snabbt att man inte har tid att tänka efter. Med Skymningsporten lönar det sig att ta sin tid och verkligen ta in det man läst.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Häxjakt utan rim och reson

En reaktion på “Häxjakt utan rim och reson

  • 18/01/2016 kl. 10:34
    Permalänk

    gillade boken fast att vara kvinna, stark och självständig, underlättade inte livet. Mycket avundsjuka, misstänksamhet och missunnsamhet och de fattigaste får slåss för varje brödbit. Läser man nutida krigsbeskrivningar, så har ju människans grymhet inte försvunnit under vår ”civiliserade” tid. ..

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *