Jag älskade Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia och hade stora förväntningar på hans nya bok Havsmannen. Alla mina förhoppningar om boken besannades, med råge. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken och läste ut den samma dag som jag påbörjade den. Boken väckte många slags känslor inom mig och jag kände verkligen för huvudkaraktärerna.

Historien utspelar sig i Falkenberg i början av 1980-talet. Nella har vuxit upp i samhällets utkant, med en alkoholiserad mamma och en kriminell pappa. Hennes yngre bror Robert är mobbad i skolan, trots Nellas ständiga försök att skydda honom. På så sätt hamnar hon i ekonomisk skuld till broderns värsta plågoande, som verkar vara i stånd till vad som helst. Hennes tidsfrist rinner snabbt ut. Men snart inträffar något överraskande, något som ändrar förutsättningarna för allt.

Detta är en mycket spännande och intensiv bok om syskonkärlek, om svek och om vardagens möten med det främmande och fantastiska. Vallgrens språk fängslar mig och han får mig genom sin fantastiska berättarstil att känna äckel, förtvivlan, spänning, irritation, hopp, misströstan, glädje. Det är en mycket vacker berättelse med viktiga och starka budskap.

Havsmannen av Carl-Johan Vallgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *