EN LITEN HATTAFFÄR PÅ HÖRNET
av Marita Conlon-McKenna
Norstedts, 2008
ISBN: 978-91-1-301908-6
(The Hat Shop On The Corner, 2007)

Recensent: Marika Mandrean

En-liten-hattaffar-pa-hornetPå en liten tvärgata i centrala Dublin ligger en liten hattaffär. Den ägdes av Ellies mamma. När mamman nu gått bort står Ellie kvar och undrar vad hon ska göra. Ska hon behålla affären och själv börja jobba där? Eller ska hon sälja fastigheten till bolaget som försöker köpa upp allt på gatan för att riva husen och bygga shoppinggallerior istället?

Advokaten Neil företräder fastighetsbolaget och tar sig gott om tid att förklara kontraktet för Ellie. De två verkar också springa på varandra lite här och var i Dublins sällskapsliv. Men mitt i natten knackar den världsvane rockmanagern Rory på Ellies dörr och distraherar henne.

Ellie märker snart att hon inte har hjärta att göra sig av med hattaffären. Med hjälp av sina vänner renoverar hon utrymmet och kastar sig sedan rakt in i det kreativa arbetet med att skapa en hattkollektion och framför allt, med att skapa specialbeställda hattar för kundernas behov.

Men kan Ellie få affären att gå runt? Och kommer den att kunna leva kvar när galleriorna med sitt stora utbud tar över gatan? Och varför kan hon inte glömma den formelle advokaten Neil?

En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna beskrivs på omslaget som en ”gullig bok”. Och ja, detta är en bok i Maeve Binchys anda. Samhället som beskrivs är de expansiva, framtidsoptimistiska årtionden då Irland var ett av de det ekonomiskt mest välmående länderna i Europa. Det irländska är en viktig ingrediens i boken, lika väl som vänskap och vardagsbekymmer som ska överkommas.

Det här är en trevlig bok att läsa men helt klart en petitess. Jag retar mig på de bifigurer Marita Conlon-McKenna hela tiden introducerar i handlingen för att påvisa hur en hatt, egenhändigt gjord av Ellie, förändrar människors liv till det bättre. Det blir lite sagostämning över det hela, ett försök att låta en hatt, ett materiellt ting, bli vägen mot ett ”happy ever after”.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Hattar som förändrar liv?
Taggar:                                 

En reaktion på “Hattar som förändrar liv?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *