HARRYS SÅNG
Jeffrey Archer
Damm förlag, 2012
ISBN: 9789173518321

Recensent: Marika Mandrean

Harrys_sangDet är mellankrigstid när Harry växer upp i Bristols fattiga kvarter. Harry och hans hårt arbetande mamma bor tillsammans med morföräldrar och en morbror och familjen har svårt att få ihop det. Det Harry mest av allt vill är att följa med morbrorn till hans arbete i hamnen. Där får han vänner och fascineras av skeppen som kommer och går med en doft av exotiska platser.

Harrys pappas död är dolt i mörker. Dog han verkligen i kriget som mamman påstår? Varför tystnar pappans gamla kollegor i hamnen när Harry frågar dem? Och varför beter sig stadens starke man så konstigt när han stöter på Harry?

Med sin bakgrund är Harry predestinerad att följa i faderns fotspår och själv jobba med lossning och lastning i hamnen. Men tack vare en begåvning som hans lärare upptäcker får han chansen att utvecklas, ivrigt påhejad och stöttad av sin mamma och en cirkel av människor. Men alla ser inte Harrys framgångar med blida ögon och tvekar inte att agera för att stoppa honom.

Harrys sång av Jeffrey Archer är en snabb och spännande historia om att växa upp, om vänskap och fiendskap, om maktförhållanden, om rikedom och fattigdom. På bokomslaget finns recensioner där Jeffrey Archer beskrivs som en äkta berättare. Jag är böjd att hålla med. Han berättar om samma händelser ur olika karaktärers perspektiv vilket ger en helhet till den bild vi läsare får. Och vi får uppfattningen av att vi känner till mer än karaktärerna, och då har författaren verkligen lyckats bygga upp en illusion!

Vad jag däremot har problem med är att personerna beskrivs som antingen onda eller goda. Här finns ingen gråskala, bara svart och vitt. Det är lite intressant att Jeffrey Archer ser världen på det sättet med tanke på de skandaler och rättsprocesser han själv varit inblandad i. Eftersom Harrys sång är första delen i en serie, hoppas jag att personerna blir mer nyanserade och därmed mer verklighetsförankrade i kommande delar.

Som tonåring läste jag Jeffrey Archers Rivalerna som även blev TV-serie med dåtidens (1980-talets) sexsymboler Peter Strauss och Sam Neill i huvudrollerna. Precis som i Harrys sång är det grundläggande temat den skillnad det gör var i världen man fötts och under vilka förhållanden. Men Jeffrey Archers filosofi är att med målmedvetenhet, intelligens och lite tur så kan the underdog klättra upp till de mäktigas avsats.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Harrys sång – en släktsaga
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *