GALVESTON
Nic Pizzolatto
Kalla kulor förlag, 2015
ISBN: 9789188153036
(Galveston, 2010)

Recensent: Marika Mandrean

GalvestonNic Pizzolatto testade att skriva manus för TV-serier men upptäckte att han inte trivdes med det kontrollerade formatet, att skriva det andra vill. Så han skapade helt enkelt en egen TV-serie där han själv tog alla styrande roller som t ex producent och manusförfattare. Detta ledde till en av senare års mest uppmärksammade serier, True Detective.

I kölvattnet på denna succé har nu Pizzolattos debutroman Galveston, skriven före True Detective skapades, givits ut på svenska.

I Galveston möter vi Roy när han kommer ut från läkarens mottagning. Röntgenbilderna har visat snöflingor i lungorna, cancer, och Roy förstår att hans dagar är räknade. Samma dag får han av sin kriminelle chef ett uppdrag som gör honom misstänksam; han ska inte ta med sig pistolen till kvällens jobb som går ut på att terrorisera en person som är skyldig chefen pengar.

Mycket riktigt har Roy lurats i en fälla av sin chef men Roy är inte den som ger upp så lätt. Han kommer undan och med sig på flykten har han en 18-årig prostituerad tjej, Rocky. Roy vill det inte men blir ändå engagerad i Rockys liv. Han vill ge henne en chans att bygga ett vanligt liv långt borta från det våldsamma liv på gatan hon verkar ha framför sig. För att göra det måste han dock spela högt, och katt- och råttaleken är igång…

Jag såg hela säsong ett av True Detective i ett sträck en förkylningshelg och tyckte väldigt bra om den. Det positiva var stämningen, de oväntade vändningarna och personlighetsbeskrivningarna. I Galveston kan man känna igen vissa saker från serien men tyvärr är det de sämre. I boken tar våldet, kvinnan som objekt och människornas uppgivna livsinställning över.

Det är genom huvudpersonen Roys röst vi följer berättelsen och hans inställning till livet är så trött och uttråkad att man ges intryck att han är en gammal man. Det visar sig dock att han bara är 40. Jag köper det, Roys liv har varit både svårt och hårt så visst kan han känna så redan vid 40.

Det jag har svårare med är att Roy är inkarnationen av den hårda killen som egentligen har ett hjärta av guld. En sådan personteckning är som att gå tillbaka till pojkböcker eller serietidningarnas värld, kliché. Jag tror dock inte att det har att göra med att Pizzolatto är utan insikt, utan att han helt enkelt bestämt sig för att följa ett visst format. Tänk svartvita filmer med Humphrey Bogart, hårdkokta detektiver som dras till och kanske blir grundlurade av en skön och mystisk kvinna.

Och här kommer vi till min andra invändning mot Galveston; gubbsjukheten. Rocky har genom sina hemska erfarenheter lärt sig att hennes bästa möjlighet att överleva är att spela på sitt utseende. Roy vill inte spela med i det, han vill att deras samspel ska vara ärligt, utan manipulation. Samtidigt slukar han henne med blicken och noterar varje del av hennes kropp.

Men det finns även saker jag tycker om med Galveston; den är actionfylld och behåller mitt intresse. Jag vill veta hur det går. Vid ett tillfälle skriver Pizzolatto om minnen och hur vi modulerar dessa. Det blir en filosofisk utläggning som får mig att fundera.

Galveston skulle göra sig som film, och jag ser Colin Farrell framför mig i rollen som Roy.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Hårdkokt och klichéartat av mannen bakom True Detective
Taggar:                                             

3 reaktion på “Hårdkokt och klichéartat av mannen bakom True Detective

 • 30/11/2015 kl. 15:24
  Permalänk

  Ser fram emot att läsa den här. Hoppas på att hinna i december, men tror kanske mer på januari.

  Svar
 • 09/12/2015 kl. 08:11
  Permalänk

  Ja, det här med att hinna läsa allt man skulle vilja läsa är ett konstant dilemma! 🙂

  Svar
  • 15/12/2015 kl. 09:35
   Permalänk

   Jag älskade serien True Detective så jag hoppas hinna läsa denna under jul.
   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *