Under 2013 kommer jag att utmana mig själv att läsa fler böcker skrivna av sydamerikanska författare. Jag själv har läst ytterst få böcker från Sydamerika och jag hoppas genom min läsutmaning även få med dig som läser min blogg och på så sätt kan vi höja vår medvetenhet om den sydamerikanska litteraturen, och då även kontinentens kultur och historia.

Jag har tagit fram en lista på 18 böcker skrivna av författare från Sydamerika. Själv hoppas jag hinna läsa alla under året, men du väljer självklart själv vilka och hur många du vill läsa. Och om du hittar några andra böcker, eller tidigare har läst någon bra sydamerikansk bok som inte är med på listan, så vill jag att du tipsar mig!

Böcker

Fiktioner av Jorge Luis Borges (Argentina)
Om hjältar och gravar av Ernesto Sabato (Argentina)

Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector (Brasilien)
Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät av Paulo Coelho (Brasilien)
Guds stad av Paulo Lins (Brasilien)

Andarnas hus av Isabella Allende (Chile)
2666 av Robert Bolaño (Chile)
Sommarslottet av José Donosos (Chile)

Översten får inga brev av Garcia Márquez (Colombia)

Black midas av Jan Carew (Guyana)
Shadows Move Among Them av Edgar Mittelholzer (Guyana)

Saved by a poem av Nestor Amarilla (Paraguay)
I the Supreme av Augusto Roa Bastos (Paraguay)

Det gröna huset av Mario Vargas Llosa (Peru)
Pantaleón och soldatbordellen av Mario Vargas Llosa (Peru)
Min älskades trädgård av Alfredo Bryce Echenique (Peru)

Julias hus av Ana Luisa Valdés (Uruguay)

Cantaclaro av Rómulo Gallegos (Venezuela)

Jag kommer att läsa böckerna i den här ordningen, men du väljer själv när du vill läsa vad. Men jag vill gärna höra vad du tycker om boken, så glöm inte att höra av dig till mig, antingen med en länk till din egen blogg eller ett litet mejl eller kommentar med dina synpunkter.

Efterhand kommer jag att komplettera min lista med ”bonusböcker”, böcker som ni läsare tipsar om.

Bonusböcker

Hoppa hage av Julio Cortazar (Argentina)
Torsdagsänkorna av Claudia Pineiro (Argentina)
Columbines kyss av Adriana Lisboa (Brasilien)
För många hjältar av Laura Restrepo (Columbia)
Leoparden i solen av Laura Restrepo (Columbia)
En värld för Julius av Alfredo Bryce Echenique (Peru)

Häng med till Sydamerika, så får vi ett spännande läsår tillsammans!

Häng med på läsutmaning till Sydamerika!

17 reaktion på “Häng med på läsutmaning till Sydamerika!

 • 15/01/2013 kl. 23:19
  Permalänk

  Hej!
  Jag tänkte börja året med att läsa en bok från varje kontinent och därför läser jag gärna en bok på din lista. Vilken tror du är bra och lättillgänglig?

  Svar
  • 16/01/2013 kl. 12:05
   Permalänk

   Hej! Många av böckerna och författarna på min lista kan vara svåra att få tag på (de flesta finns dock att köpa på Adlibris och Bokus, eller att låna på mitt lokala bibliotek), men de som du med stor säkerhet kan hitta på bibliotek och i bokshoppar online är Jorge Luis Borges, Paulo Coelho, Isabella Allende, Garcia Márquez, och Mario Vargas Llosa. De är de säkra korten 🙂

   Svar
 • 16/01/2013 kl. 23:26
  Permalänk

  Hej!

  Nu har jag efter mycket funderande och googlande inhandlat:
  The Hour of the Star, Clarice Lispector

  Jag har en e-boksläsare som jag älskar för då får man sin böcker direkt och det finns massor att köpa och hitta.

  Svar
  • 17/01/2013 kl. 11:16
   Permalänk

   Vad kul! Det ska bli spännande att höra vad du tycker om boken, hör av dig när du har läst den!

   Svar
 • 17/01/2013 kl. 19:19
  Permalänk

  Roligt att du har en Sydamerikautmaning! Jag försökte läsa en del latinamerikanskt med fokus på Colombia ifjol. En egen utmaning jag ej avslutat. Så jag kan ju lika gärna fortsätta med dig! Jag har åtminstone något av Vargas Llosa, något av Robert Bolano och Kärlek i kolernas tid av Garcia Marques kvar. Men kanske kan det även bli något från din lista! Denna vårvinter har jag dock en annan egen utmaning med samtida spansk litteratur i svensk översättning… Något tips?

  Svar
  • 18/01/2013 kl. 11:37
   Permalänk

   Jag har dålig koll på spanskspråkig litteratur (därför utmanar jag mig själv), så tyvärr kan jag inte hjälpa dig speciellt mycket. Men jag kan tipsa om Världslitteratur.se (http://varldslitteratur.se/). Där har man samlat massor med böcker och författare från alla världens hörn. Den webbplatsen var till stor hjälp när jag letade böcker till den här utmaningen.

   Svar
  • 19/01/2013 kl. 09:39
   Permalänk

   Det finns många spännande böcker på din lista!

   Svar
 • Pingback: Kompletterar med bonusböcker | Bibliophilia

 • Pingback: Böcker från Sydamerika | Bokblomma-| Bokblomma

 • Pingback: Veckans recensioner | Bibliophilia

 • Pingback: Argentinsk litteratur | Bibliophilia

 • 22/01/2013 kl. 21:09
  Permalänk

  Det låter så jätteintressant och jag önskar att jag hann vara med. Men litt vet tar sin tid att plugga. Om man tycker att Bolaños 2666 är lite tjock vill jag gärna tipsa om hans Om natten i chile.

  Svar
 • 23/02/2013 kl. 16:14
  Permalänk

  Rekommenderar ”Andarnas hus” av Allende. En av de bästa och starkaste berättelser jag läst.

  Svar
 • 05/03/2013 kl. 12:43
  Permalänk

  Jag är ju inte med i den här utmaningen men älskar den typ av lista som du gjort här!
  Och sen, Andarnas hus…..flera har hyllat den men jag har inte läst den! Och hur blir det, kommer jag att läsa den överhuvudtaget????

  Svar
  • 05/03/2013 kl. 16:32
   Permalänk

   Jag hoppas att listan kan ge lite inspiration 🙂 Andarnas hus är, precis som du säger, en bok som jag bara har hört gott om, men som jag själv inte har läst än. Så det ska bli spännande att göra det!

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *