Idag är samhället väldigt inriktat mot hälsa. Man springer marathon, tränar på gym, utövar yoga och mindfulnes och följer bokstavskombinationsdieter. Man försöker på alla sätt preppa kroppen med hälsosamma ämnen, träna den till styrka och uthållighet och ge själen lugn och ro. De senaste åren har fokus för de hälsomedvetna vänts mot tarmen. Detta organ har tidigare ignorerats och setts som lite skämmigt att prata om.

Charmen med tarmen och Food pharmacy är två exempel på en nya hälsotrend.

Forskning visar dock att tarmen har stor påverkan på vår hälsa. Böcker dyker därför upp som behandlar vad som egentligen händer i tarmen, hur den påverkas av vad vi äter och dricker och hur dess tillstånd påverkar resten av vår kropp.

Här vill jag uppmärksamma två böcker som pedagogiskt lär ut, ger handfasta råd och framför allt, som använder sig av humor för att lätta upp ämnet.

Charmen med tarmen – allt om ett av kroppens mest underskattade organ av Giulia Enders

Giulia Enders tar verkligen sitt ämne på allvar och går igenom tarmens funktion från a-ö. Hon stannar inte där utan diskuterar det som de flesta håller tyst om: avföring, vad händer när man behöver göra nummer två, varför spelar det roll hur man sitter på toaletten.

Hon går sedan vidare till tarmfloran och det blir nog en aha-upplevelse för de flesta läsare hur stor påverkan tarmfloran (goda och dåliga bakterier) har på övervikt, allergier och depressioner. Och hur stor påverkan yttre faktorer som stress har på tarmen.

Jag har inte för vana att läsa medicinsk litteratur men efter att själv blivit diagnosticerad med en kronisk tarmsjukdom ville jag lära mer. Det blev en fullpoängare att läsa Charmen med tarmen som inte bara ger information som man som lekman kan ta till sig utan som också gör det med en massa humor.

Det visade sig något otippat att Charmen med tarmen ledde till en massa småprat och diskussioner med familj och vänner. Helt uppenbart är många intresserade av detta viktiga organ men vem hade trott att tarmen var ett samtalsämne för fikabordet?!

Food pharmacy – En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase & Lina Nertby Aurell

Food pharmacy bygger på författarnas blogg och låg länge på topplistorna över facklitteratur. Bokens grundtema är att ett friskt liv är kopplat till vad man äter. Fakta kommer från professor Stig Bengmark och Mia Clase & Lina Nertby Aurell diskuterar antiinflammatorisk mat, hur våra livsomständigheter påverkar vår hälsa, skriver checklistor och ger tips på recept.

Jag har själv inte läst denna bok men efter att ha gjort lite efterforskningar på webben och läst ett smakprov verkar Food pharmacy vara en handfast bok att bläddra i och se vad man själv kan och vill införa i sitt liv. Något som uppskattas av läsare är att det inte handlar om förbud av diverse matvaror utan att fokus är på att tillföra goda vanor.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Hälsotrendens nya inriktning

2 reaktion på “Hälsotrendens nya inriktning

  • 19/08/2017 kl. 06:41
   Permalänk

   Dem ska man ta hand om!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *