Att Gustav III var en stor vän av allt franskt vet vi. Också att han stod på Ludvig XVI:s och Marie Antoinettes sida när den franska revolutionen bröt ut. Vad jag däremot inte visste var att han var aktiv i att försöka starta upp en internationell motåtgärd där diverse länder skulle gå samman för att krossa revolutionen.

Gustav III:s spioner av Thorsten Sandberg. Historiska media, 2006.

I Gustav III’s spioner – Historien om när Sverige skulle slå tillbaka franska revolutionen av Thorsten Sandberg får vi veta hur det gick till när den svenske kungen samlade information för att stoppa revolutionsandan som spreds över Europa.

Till Frankrike på konungens uppdrag

De två svenska officerarna Carl Fredrik König och Otto Carl von Fieandt får Gustav III:s uppdrag att inkognito ge sig ut på resa genom Europa med Frankrike som huvudmål. Tiderna var annorlunda, de får inget för sina resekostnader. Istället utlovas de eftertraktade jobb när de kommer tillbaka.

Om de kommer tillbaka levande vill säga. Att snoka runt i ett Paris fullt av upphetsade mobbar som är redo att lyncha alla som misstänks ha rojalistiska lojaliteter är riskabelt.

Det är också riskabelt att som kung tro på andra kungars och drottningars ord. Och att som undersåte lita på att ens makthavare ska hålla sina löften.

Intressant historia men tråkigt upplägg

Gustav III:s spioner ger mig en intressant inblick i det internationella spelet när Europas monarker insåg att om den franska befolkningen kunde resa sig mot sin kung så kunde med all säkerhet deras egen befolkning det också.

Boken ger också en bra bild av hur det var att ta ett jobb för en enväldig kung. Det är ingen överdrift att säga att König och von Fieandt förväntas riskera liv, lem och tillgångar för att utföra kungens uppdrag.

Historien som berättas av Sandberg är alltså mycket intressant. Däremot är bokens upplägg och språk tyvärr ganska tråkiga. Sandberg inleder med att berätta om sin egen relation till de historiska karaktärerna. Jag kan inte se att det är intressant för någon som inte är släkt med författaren. Boken hade alltså kunnat få en riktig rivstart om Sandberg startat med ett skede mitt i den mycket intressanta historien. Istället får man som läsare helt enkelt vänta ut att det kommer igång.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Gustav III:s spioner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *