MELLAN RÖTT OCH SVART
Jan Guillou
Piratförlaget, 2013
ISBN: 978-91-642-0413-4

Recensent: Andrea Zackrisson

Mellan_rott_och_svart

Första världskriget är över och återhämtningen mot ett bättre liv har börjat. Tillsammans har bröderna Lauritzen gett sig in i byggbranschen. De vill lägga grunden för en ny, modern värld. Företaget och släkten blomstrar.

I Europa tror man att det aldrig mer ska bli krig, men nya politiska vindar blåser och familjen blir snart tvungen att ta ställning till nazismen, som oundvikligen tar sig in i deras liv.

Precis som de två tidigare böckerna i serien Det stora århundradet är denna roman välkomponerad, det är tydligt att det ligger ett stort researcharbete bakom boken. Utifrån en släkt lyckas Guillou beskriva de uppfinningar och händelser som gjorde 1900-talet till det stora århundradet. Och personerna som låg bakom dem. Guillou gör historia levande genom att ge människorna som skapade den ett ansikte.

Till en början var jag irriterad och besviken på att det fortfarande bara var män som fick representera ”det stora århundradet”. Bröderna och deras söner fortsätter i den här boken att ta stor plats, medan deras fruar och döttrar är mindre biroller. Jag tyckte att Guillou hade gjort det lätt för sig att beskriva historien utifrån en vit överklassmans perspektiv. Men jag insåg att det var orättvist att tänka så. Kvinnorna i romanen representerar 1900-talet på ett modernt sätt, då deras politiska åsikter fick större värde, då de fick chansen att utbilda sig och de började ta eget ansvar för sin sexualitet.

Kanske får kvinnorna mer plats i följande böcker i serien, precis som kvinnor med åren fick en mer betydande plats i samhället?

Guillou ger historien ett ansikte

2 reaktion på “Guillou ger historien ett ansikte

 • 13/09/2013 kl. 20:59
  Permalänk

  Har de två första delarna men har inte hunnit läsa dem ännu. Kommer säkerligen att köpa även denna. Brukar läsa det mesta av Guillou.

  Svar
  • 13/09/2013 kl. 21:08
   Permalänk

   Då ska du definitivt läsa den här också!

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *