DEN SOVANDE RÖSTEN
Dulce Chacón
Gavrilo förlag, 2013
ISBN: 978-91-973590-7-8
(La voz dormida, 2002)

Recensent: Andrea Zackrisson

Den-sovande-rostenHortensia är kvinnan som ska dö. Men hon vet det inte än. Hon sitter i ett spanskt fängelse i slutet av 1940-talet och vet inte om hon ska dömas, friges eller avrättas. Men som läsare vet du hur hennes öde kommer att sluta, och den vetskapen får du bära med dig under romanens gång.

Den sovande rösten är en roman om kvinnorna som efter det spanska inbördeskriget hamnade på den förlorande sidan och fick sitta i Francos överfulla fängelser. Den bygger på vittnesmål med överlevande från Francodiktaturen.

I centrum för berättelsen står fem kvinnor: Hortensia som är höggravid och som kommer att dömas till döden; Elvira, vars enda brott är att hennes bror är på fel sida; Tomasa, som har sett hela sin familj dödas; Reme, fembarnsmodern som dömts till tolv års fängelse för att ha sytt en republikansk flagga. Och Pepita, som varken är ”röd” eller ”fascist”, men som är syster till Hortensia och hon har också förälskat sig i en kommunist på flykt och på så vis blir hon ändå indragen.

Från första raden var jag fast. Chacón har baserat sin roman på intervjuer som hon har gjort med kvinnor som satt fängslade, och även släktingar och vänner till fångar, i Francos fängelser. Det märks att boken är baserad på verkliga händelser. Karaktärernas smärtor, rädslor, stunder av glädje och deras berättelser känns äkta och berättelserna som Chacón målar upp är väldigt gripande. Det känns i hjärtat när jag läser den här boken.

Jag uppskattar att boken skildrar historia utifrån kvinnors perspektiv. Chacón har inte bara skrivit en fantastisk skönlitterär roman utan har också gett de kvinnor som förnedrades, torterades och förföljdes under den femtio år långa Francodiktaturen en röst. En väldigt stark röst.

Gripande roman om kvinnorna i Francos fängelser

2 reaktion på “Gripande roman om kvinnorna i Francos fängelser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *