augustpriset_badge_2015I måndags var vi på prisutdelningen av Augustpriset 2015. Det var en fin kväll, ett väldigt proffsigt event som lyfte varje bok och författare.

I kategorin Årets svenska facklitterära bok vann Karin Bojs Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren. Som utgångspunkt i sina efterforskningar låter Bojs sitt eget DNA utgöra grunden i berättelsen om vårt ursprung. Hon ställer sig frågan om neandertalarnas död är att jämföra med att utrota en djurart? Eller var det snarare att betrakta som ett folkmord? Det är en välskriven och intressant bok, både för att Bojs utgår från sig själv men även för att hon använder sig av korta skönlitterära inslag för att illustrera historien.

Vi vill också säga grattis till Rasmus Bjerkander som vann Lilla Augustpriset med sin text Det på intet vis speciella. Priset sägs vara en grogrund för framtidens svenska författare, och Rasmus har en talang som bådar gott för just framtiden.

Självklart grattar vi även vinnarna av Årets svenska barn- och ungdomsbok och Årets svenska skönlitterära bok. Jessica Schiefauer, som vann med sin roman När hundarna kommer, höll ett kraftfullt tacktal som med all rätt blivit uppmärksammat efteråt. Utan barn- och ungdomslitteratur kommer det inte att finnas några som vill läsa vuxenlitteraturen om tjugo år, var hennes budskap och hon uppmanade stiftelsen som anordnar Augustpriset att skapa ett pris för årets barnbok och en för årets ungdomsbok. Jonas Hassen Khemiris bok Allt jag inte minns tilldelades priset Årets svenska skönlitterära bok, och Seinabo Sey gjorde en fantastiskt fin presentation av boken – väl värd en vinnare.

Grattis till årets Augustvinnare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *