KVINNAN SOM STAL MITT LIV
Marian Keyes
Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-306436-9

Recensent: Marika Mandrean

Pensionatet-vid-varldens-andeI Pensionatet vid Världens ände av Camilla Davidsson möter vi Emma som just kommit hem från en fantastisk pilgrimsvandring längs Caminon. Under vandringen fann hon ett lugn inom sig som hon inte känt på länge. Det fick henne att inse att det krävande jobbet drivit henne mot utmattning och att den passionerade historien med Eric kanske inte varit Den Stora Kärleken.

Väl hemkommen till Stockholm har Emma goda föresatser om hur hon nu ska leva sitt liv. Hon ska arbeta med något som gör henne glad. Hon ska ta det försiktigt med män och inte kasta sig in i något nytt.

Men goda föresatser är svåra att realisera. Emma dras snabbt in i en nedåtgående spiral. Men sommaren nalkas. Kanske kan hon hitta tillbaka till sinnesfriden genom en semester på Fårö?

Pensionatet vid Världens ände är den andra boken om Emma. Emma som är en symbol för vad nutidens snabba rytm kan leda till. Prestationskraven kommer både utifrån och från oss själva och vi ska vara framgångsrika, högpresterande, vackra och alltid ute på äventyr för att fylla på upplevelsebanken. Men utmattningssymptom och att ”gå in i väggen” är baksidan av detta hektiska liv.

Att Camilla Davidsson skriver om detta och om unga kvinnors situation på arbetsplatser är därför något jag tycker är mycket lovvärt. Både denna och första boken Under Vintergatans alla stjärnor får mig att stanna upp och reflektera. Är den yttre livsstilen verkligen värd den tribut det kräver både på våra kroppar och själar? Hur ser mitt eget liv ut och är det något jag själv skulle må bra av att ändra på?

Jag ser fram emot att få fortsätta läsa om Emmas erfarenheter och hoppas att nästa del kommer upp i samma nivå som första, Under Vintergatans alla stjärnor.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Goda föresatser och vardagens realiteter
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *