TIGERN I GALINA
Téa Obreht
Albert Bonniers förlag, 2012
ISBN: 9789100126223

Recensent: Marika Mandrean

Tigern i Galina

Under andra världskriget faller bomberna och i kaoset; ruinerna, oväsendet, demoleringen, flyr tigern från stadens zoo. Han förstår inte vad som händer, han vet bara att han måste bort. Han vandrar mot bergen, livnär sig på krigsoffer, men når slutligen lugnet i avlägsna delar av landet. Tigern växte upp i zoo men överlevnadsinstinkten gör att han lär sig att jaga och anpassa sig till sin omgivning. Efter ett liv omgivet av människor är det dock något som fattas: människors doft och beteende och det faktum att de alltid gett honom mat. En dövstum kvinna, isolerad från de andra människorna i den lilla byn, räcker ut en hand till tigern och ett band uppstår mellan dem. Ett band som ska leda till kvinnas död.

Denna symboliska myt är en av grundplåtarna i Téa Obrehts roman som sträcker sig från andra världskriget, över Balkankriget och fredstiden efter kriget.

Den behandlar vidskeplighet i små byar, rädslan för att sticka ut och därmed uteslutas från gemenskapen, tomheten och bitterheten hos krigsinvalider under fredstiden, det faktum att efternamn och dialekt avgör hur man tas emot och vetskapen att det elände man ser kanske faktiskt skapades av soldater som stred på den egna sidan.

Téa Obreht har ett flytande och vackert språk. Ibland målar hon bilder som verkar sagolika, som när en flicka och hennes morfar följer en elefants promenad genom en storstad upplyst av månsken. I andra fall beskriver hon på pricken den hotfulla stämning som uppstår när en kvinna efter kriget går in i en bar fylld av före detta soldater från motståndarsidan.

En annan styrka i romanen är att författaren inte nöjer med att beskriva människors goda och onda handlingar. Hon berättar också om personernas bakgrund, det som ligger bakom att de gör det de gör. Ingenting i Téa Obrehts bok är endimensionellt.

Gästrecension: Tigern i Galina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *