INGENTING KAN HINDRA NATTEN
Delphine de Vigan
Sekwa förlag, 2013
ISBN: 978-91-86480-62-2
(Rien ne s’oppose à la nuit, 2011)

Recensent: Marika Mandrean

Ingenting kan hindra natten

Lucile är vacker som en dag, omgiven av en stor och varm familj och har lätt att få vänner och beundrare. Det är ytan som syns. Under det är Lucile rädd för mörkret, dricker för mycket och får psykoser som gör henne till ett hot mot sina egna barn.

Hennes självmord får dottern, författarinnan Delphine de Vigan, att försöka hitta förklaringar till vad som gjorde modern psykiskt sjuk. Hon letar fram foton, dagböcker och dokument ur källarförråd, hon ser gamla super-åtta filmer, och hon intervjuar moderns syskon och vänner.

Livet vore väldigt lätt att förstå om man kan hitta faktor A som ofelbart leder till konsekvens B. Men så är det sällan. Våra liv är fyllda av ett myller av händelser som har olika dignitet för oss. Beroende på vad som händer, hur vår dagsform är just då och vilka personer som är med, reagerar och uppfattar vi situationen olika.

Delphine de Vigan inser detta och slutar någonstans i mitten av boken att hitta en enkel lösning. Istället tecknar hon ett levande porträtt av en komplicerad familj.

Det här är en fantastisk bok! Genom att pendla mellan en objektiv berättelse om Lucile och de egna våndorna med att gräva i sina släktingars och sin egen smärta, skapas en berättelse som är både drömlik och brutalt realistisk.

När jag startade Ingenting kan hindra natten hade jag inte gjort några efterforskningar utan började läsa förutsättningslöst. Fram till sista sidan trodde jag att boken var en produkt av författarens fantasi. När jag satt med den utlästa boken i handen hade jag ändå svårt att lägga den ifrån mig, den hade gjort ett starkt intryck på mig. Jag tittade på omslagsbilden av en vacker kvinna som utstrålar ett lugn, bläddrade lite i boken och såg informationen på försättsbladet: ”Omslagsbild: Foto av Lucile taget av hennes bror”.

Jag hade klivit rakt in i en existerande familjs smärta.

Gästrecension: Rakt in i en familjs smärta

2 reaktion på “Gästrecension: Rakt in i en familjs smärta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *