NÄR DUVORNA FÖRSVANN
Sofi Oksanen
Albert Bonniers förlag, 2013
ISBN: 9789100127107
(Kun kyyhkyset katosivat, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

Nar_duvorna_forsvann

Vad händer med människor när landet man bor i invaderas av främmande makter? Och vad händer när livet innanför hemmets väggar också är en maktkamp och grunden i äktenskapet är bitterhet och hemligheter?

Sofi Oksanen har i boken När duvorna försvann återigen belyst vad historisk skeden kan göra med människan. Hur den egna överlevnaden går före tankar om rättvisa och moral. Hur angiveri av grannar och familjemedlemmar blir ett sätt att själv undkomma misstankar och få fördelar i en fascistisk stat.

Oksanen belyser också hur människor vänder ut och in på sig själva för att deras handlingssätt under en ockupationsmakt inte ska förinta dem när nästa herre på täppan träder in.

Estland var under andra världskriget schackpjäs för starkare nationer. Landet invaderades först av Sovjet som redan ett år senare blev utkastat av Tyskland som 1941 gick ett segertåg genom Europas länder. Mot andra världskrigets slut marscherade Sovjet återigen in och Estland blev en del av Sovjetunionen ända fram till 1991.

Sofi Oksanen belyser denna turbulenta historia genom att berätta om den lilla människans vardag. Hon skapar porträttgallerier som fångar intresset och där man som läsare aldrig riktigt vet hur huvudpersonen ska reagera på det som händer. Det är inga glada historier med lyckliga slut hon skriver, och det finns viss risk att förlora tron på äktenskapet när man läser om de äkta makarna i den här boken!

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Gästrecension: När allt handlar om överlevnad finns ingen plats för ömhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *