GRÄSPOJKEN
Christer Lundberg
Telegram Bokförlag, 2012
ISBN: 9174230514
Recensent: Marika Mandrean

Gräspojken

Inte nog med att sommarens svenska storfilm är Känn ingen sorg för mig Göteborg, Gräspojken av Christer Lundberg promotas nu av biblioteken.

Gräspojken heter egentligen Kalle och växer upp i Majorna i Göteborg på 80-talet. Av en slump upptäcker han att det finns marijuanafrön bland fågelfrön och att dessa växer alldeles ypperligt i blomkrukor på hans fönsterbräda.

Efter en farsartad och omstörtande resa till Amsterdam med pappa och lillebror har han dock skaffat all utrustning som behövs för en ordentlig marijuanaodling.

Medan andra familjer har fotboll eller sommarstugerenovering som gemensamma projekt blir odlingen Kalles familjs intresse. Den leder till galna upptåg i runt om i Göteborg med knarkaffärer på Centralen, nervösa spårvagnsresor med 50 000 kronor i botten på en fotbollsbag, roddturer över älven och nära kontakt med stadens undre värld.

I ett land där så mycket av litteraturen utspelas i huvudstaden, är det trevligt att Göteborg nu tar plats. Dessutom är Gräspojken en mycket rolig och underhållande bok. Den moraliserar aldrig och ger därför läsaren möjlighet att själv fundera över implikationerna i det som händer.

Gästrecension: Göteborg på allas läppar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *