DEN SISTA FRISTADEN
Tracy Chevalier
Damm förlag, 2013
ISBN: 9789175370620

Recensent: Marika Mandrean

Den_sista_fristaden

I Den sista fristaden emigrerar Honor på 1800-talet till USA, hjälper slavar på flykt mot friheten i Kanada samtidigt som hon förälskar sig i en slavjägare.

Honor har hamnat i en något kinkig situation. Hennes syster ska utvandra från England för att gifta sig med en man i Ohio och Honor följer med. Men innan de ens nått fram dör systern. Honor får tak över huvudet hos systerns tilltänkte och hans svägerska men känner sig inte välkommen.

Hon hamnar i ett helt nytt sammanhang. Van vid en småstad med traditioner som byggts upp under hundratals år hamnar hon mitt ute i de stora viddernas land där en civilisation fortfarande är under uppbyggnad. De värderingar hon har ifrågasätts då de kan äventyra familjens överlevnad.

Honor måste också ta ställning till om hon kan följa sin passion, eller bör välja ett tryggt äktenskap.

Den här boken är något så ovanligt som en vilda västernroman berättad ur ett kvinnligt perspektiv. Här ryms passion, slavfrågan, längtan efter ro i en tumultartad värld och kampen för att behålla sitt eget jag trots påtryckningar av andra.

Jag sträckläste boken och den visade sig vara en av de få böcker man stöter på som man inte vill ska ta slut. Huvudpersonen är lätt att tycka om eftersom hon är mänsklig, mångfacetterad, och inte en perfekt hjältinna. Hon har goda och dåliga sidor och därför bryr man sig om hur det går för henne.

Majs, kväkarnas tystnad och lapptäcksteknik är ämnen som aldrig varit så intressanta som i denna bok.

Tracy Chevaliers namn känns igen från hennes genombrottsroman Flicka med pärlörhänge. Historien om tjänsteflickan i 1600-talets Holland som blev avmålad av Vermeer. Boken blev film med Scarlett Johansson och den alltid strålande Colin Firth.

Gästrecension: Den sista fristaden av Tracy Chevalier

En reaktion på “Gästrecension: Den sista fristaden av Tracy Chevalier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *