DEN DETRONISERADE PRINSEN
Miguel Delibes
Gavrilo förlag, 2013
ISBN: 978-91-973590-8-5
(El príncipe destronado)

Recensent: Marika Mandrean

20130908-094259.jpg

Att gå ifrån att vara den omhuldade minstingen i en stor familj till att plötsligt få ett småsyskon är inte lätt för ett barn. Under en dag låter Miguel Delibes oss i Den detroniserade prinsen se världen ur treårige Quicos ögon. Och allt ter sig annorlunda ur det perspektivet.

Quico har fått en lillasyster som nu får den uppmärksamhet han själv varit van vid. Men Quico låter sig inte nedslås; han söker beröm för att han nu (nästan) är pottränad, han översätter det lillasystern jollrar, han söker förstå allt som händer omkring honom och ställer tusen frågor till de vuxna.

Och mycket händer i hans värld. Hembiträden som gullar med barnen när mamman är med men börjar fräsa åt dem så snart hon går. Storebrodern som inte vill följa i den militanta faderns fotspår. Striden som pågår mellan föräldrarna och som är av både politisk och känslomässig art. Och inte minst: vart tog den döda katten vägen? Kom den till himlen eller helvetet?

Som jag ser det är Miguel Delibes bok av intresse om man antingen är intresserad av spansk nittonhundratalshistoria eller om man har barn och vill se världen ur deras synvinkel.

Gästrecension: Den detroniserade prinsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *