BLACKOUT
Susannah Cahalan
Massolit förlag, 2013
ISBN: 978-91-87135-48-4

Recensent: Marika Mandrean

Blackout

En frisk, glad, lycklig 25-årig tjej får plötsligt svåra svartsjukeanfall, hör röster, får hallucinationer och trillar ihop i epileptiska anfall. Har hon fått ett mentalt sammanbrott och borde läggas in på psyket? Eller finns någon fysisk orsak?

Susannah Cahalan, journalist på New York Post, berättar här sin egen historia från upptakten till den sin svåra sjukdomstid och den långa vägen tillbaka till sitt liv.

Eftersom Susannah har ett minnesglapp, blackout, på en månad, har hon fått lägga ett pussel för att få fram historien; hon har frågat familj och vänner vad som hände (och chockats över vad hon får veta om sitt eget beteende), hon har sett videoupptagningar från övervakningskameror på sjukhuset och läst medicinska böcker.

Jag håller mig normalt sett borta från både sjukdomshistorier och böcker om folks svåra barndomar. Missförstå mig rätt, jag är glad att det gått bra för dem (vilket det faktum att de kan skriva om det tyder på), men känner inget behov av att ta till mig den typen av böckers blandning av ödmjukhet och självhävdelse.

Men Blackout är inte den typen av bok. Susannah Cahalans journalistyrke blir tydligt i denna bok som börjar med ett par teasers om vad som komma skall, och sedan hela tiden håller läsarens intresse intakt. Man vill veta vad som orsakar hennes personlighetsförändring och hur det ska gå. Det är som en thriller med cliff-hangers, fast kärnan i historien inte är mord utan en sjukdom.

Boken öppnar också upp för frågor om vad det är som gör oss till de vi är. Vad är vår personlighet? Hur mycket har vårt minne med vår personlighet att göra? Och vad behövs för att vi ska förvandlas till främlingar för oss själva och för dem som känner oss?

Gästrecension: Blackout av Susannah Cahalan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *