Under senare år har antalet så kallade biografiska romaner ökat. Handlingen i dessa baseras på verkliga personers liv men skrivs i romanform. Författaren levandegör historien genom att hantera huvudpersonen på samma sätt som en fiktiv karaktär: den får en personlighet genom tankar, känslor och motivationsfaktorer.

Författaren tar sig naturligtvis stora friheter genom detta och det kan bli tal om integritetsfrågor. Samtidigt är styrkan i dessa romaner just att en känd person blir en människa av kött och blod. Vill man veta fakta kan man söka på web och i uppslagsböcker. Men vill man lära känna människan bakom årtal, födelsestad och släktträd behövs något mer.

Ingen annan än den person det gäller vet vad hon eller han egentligen tänkte och kände och varför man gjorde som man gjorde. Om man har i åtanke att det är författarens tolkning och fantasi den biografiska romanen bygger på, blir det en rik upplevelse att läsa dessa böcker och om läsarens nyfikenhet väcks av livsödet kan man söka mer information eller fundera vidare själv.

Här är ett par tips på biografiska romaner där författaren behandlat huvudpersonen varsamt och väcker intresse hos läsaren:

SiriSiri av Lena Einhorn handlar om överklasskvinnan Siri von Essen som lämnar sin man och sitt trygga hem när passionen både i form av en skådespelarkarriär och i form av August Strindberg kommer in i hennes liv. Deras skilsmässa efter 15 års äktenskap blir en infekterad affär som det då i Sverige skvallrades om på samma sätt som när Brad Pitt och Jennifer Aniston skiljde sig över 100 år senare.

Rupert BrookeI Jill Dawsons The Great Lover är relationen mellan den brittiske poeten Rupert Brooke och den fiktiva karaktären Nell, tjänsteflicka och biodlerska, i fokus. Under varma sommardagar på landsbygden utanför Cambridge gör Nell sitt bästa för att hålla ett avstånd till den vackre och charmige men också flyktige, nervöse och komplicerade Rupert.

Charlotte Brontes liv och författande tolkar Sheila Kohler i Becoming Jane Eyre. Familjen Bronte drabbas av tragedi efter tragedi men systrarna Charlotte, Emily och Anne hittar en tillflyktsort i skrivandet. I kampen för att rädda den knarkande brodern och när deras alster börjar uppmärksammas av förlag uppstår en viss systerlig rivalitet.

/Marika Mandrean

Gästinlägg: Skvaller eller historia – Biografiska romaner

En reaktion på “Gästinlägg: Skvaller eller historia – Biografiska romaner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *