Kriminalromaner och thrillers är ofantligt populära, och extra fängslande blir det när de bygger på olösta brott. Människors nyfikenhet eggas av gåtor, så när författare tar sig friheten att beskriva de berörda personerna och att ge sin version av både gåtan och verkligheten är det svårt att motstå.

I ett antal inlägg ger vi tips på sådana romaner där fokus ligger på att förstå människorna bakom tidningsrubrikerna och därigenom få ett svar på den klassiska frågan ”Varför?”.

Morka_platser

Gillian Flynns Mörka platser drar inspiration från flera kända amerikanska rättsfall men är inte direkt baserat på ett enda.

Huvudpersonen i är Libby Day, den enda överlevaren då övriga i familjen slaktas i hemmet en vinternatt i 1980-talets Kansas. Modern och systrarna skjuts, huggs ihjäl, blir strypta medan sjuåriga Libby klarar sig genom att gömma sig.

Mördaren/mördarna vänder sedan upp och ner på huset och skriver satanistiska meddelanden på väggarna med offrens blod. Libbys storebror Ben, den udda ensamvargen, pekas ut som mördaren och det lilla samhället surrar av rykten om hur han är satansdyrkare och pedofil.

Gillian Flynn bygger upp spänningen och ger ledtråd efter ledtråd genom att skickligt gå mellan nutid och dåtid där morddagen beskrivs timme efter timme. Man kan läsa boken enbart som en thriller men det som gör Mörka platser extra intressant är att Gillian Flynn belyser hur tidsepok och plats påverkar händelseutvecklingen.

Under 1980-talet exploderade skräcken för satanism och pedofili i USA. I boken Michelle remembers länkades utnyttjande av barn till satanistiska ritualer och då författarna blev medieprofiler slog det hela över till en moralisk hysteri och rädsla i USA. När barn intervjuades i anslutning till rättsfall angående pedofili användes en ny intervjuteknik där anatomiskt korrekta dockor och ledande frågor var två ingredienser som senare mött stark kritik. Det mest kända rättsfallet är McMartin preschool trial där denna intervjuteknik ledde till att 360 barn på ett daghem påstod sig ha utnyttjats sexuellt. En mycket lång rättsprocess ledde emellertid inte till någon enda fällande dom.

I Mörka platser nämns och dras paralleller till ovan rättsfall. Ett annat som inte nämns men som man som läsare associerar till är The West Memphis Three, där tre nioåriga pojkar mördades och dumpades i en å. När kropparna hittades var de illa åtgångna och rykten om lemlästning och övergrepp kom genast i svang. Tre tonårspojkar anklagades för morden och deras klädstil och musiksmak tillsammans med den avsky över brotten och rädsla som fanns i samhället ledde till att opinionen såg dem som satansdyrkare. The West Memphis Three dömdes för morden, men efter ny genomgång av bevismaterialet och en deal med staten är de nu fria.

Förutom denna kulturella påverkan tar Mörka platser också upp 1980-talets finansiella svårigheter för jordbrukare i USA och de mänskliga tragedier som följde på det. Boken tydliggör också människans rädsla för dem som inte riktigt passar in och det behov som finns av syndabockar för att ta bort rädslan för att ondska finns mitt ibland oss. Med allt detta har vi ingredienserna till en riktigt bra psykologiska thriller.

/Marika Mandrean

Gästinlägg: När brott blir bok – Psykologiska thrillers baserade på verkligheten

En reaktion på “Gästinlägg: När brott blir bok – Psykologiska thrillers baserade på verkligheten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *