1966 publicerades boken som ibland anges vara den första i den moderna genren True Crime – Med kallt blod av Truman Capote.

Truman_Capote

Truman Capote är författaren som är lika känd för sin livsstil som för sitt författarskap. Han var öppet homosexuell redan på 1960-talet, han umgicks med de kända och de rika och han stod som värd för The Black and White Ball, maskeradfesten som fick dåtidens celebriteter att kämpa för biljetter. Han var Andy Warhols idol. Och efter att ha sålt miljontals böcker, erkänts som stor författare och levt ett jetsetliv, gled han in i missbruk och blev persona non grata i sina gamla kretsar efter att ha skrivit en bok där han avslöjade sina vänners hemligheter.

Capote fick sitt genombrott med Frukost på Tiffany’s, berättelsen om Holly Golightly som blivit film, musikal och även inspirerat till en riktig bra sång av Deep Blue Something.

Därefter läste Capote i tidningen om en familj som blivit rånmördad i Kansas. Han blev intresserad och åkte dit tillsammans med sin vän Harper Lee (författarinnan till Pulitzervinnande To Kill a Mockingbird).

Capote och Harper var på plats mitt under polisutredningen och intervjuade invånare i samhället. När mördarna fångades fortsatte Capote arbetet med att intervjua dessa.

Med_kallt_blod

Med kallt blod är en roman där man redan från början vet vilka som är mördarna och hur det hela kommer att sluta. Men boken är intelligent uppbyggd och ger röst åt många av de som berördes. De enda Capote inte kunde få information ifrån är naturligtvis de som verkligen drabbades, den mördade familjen.

Två män har blivit villkorligt frigivna. Av en medfånge har de fått höra om en storbonde som har ett kassaskåp fullt med kontanter i sitt hem. De åker dit en mörk natt, hittar inget kassaskåp men däremot bonden, den religiöse Clutter och mördar först honom och sedan resten av de familjemedlemmar som finns hemma. Av en familj bestående av föräldrar och fyra barn blir bara de två utflugna döttrarna kvar, eftersom de inte fanns på plats i barndomshemmet.

Människorna i samhället blir naturligtvis chockerade av det som hänt. Men mycket snart händer det som är alltför vanligt; strålkastarljuset vänds mot offren. Finns det något som kan tolkas som tvivelaktigt så diskuteras det nu. Visst är det så att det alltid finns två sidor av en historia och att det sällan är så svart-vitt som det framställs på löpsedlar. Men att eventuell mentalsjukdom hos modern i familjen skulle ha någon relevans för detta rånmord är svårt att se. Jag undrar om spekulationerna startar automatiskt eller om det är Capotes frågor som sätter igång dem. Med kallt blod får mig att börja reflektera över likheter och skillnader i rapporteringen av dagens kriminalfall och stannar därför länge i minnet.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Gästinlägg: När brott blir bok – Med kallt blod av Truman Capote

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *