Colleen McCullough är den australiensiska författaren som slog igenom stort på 1980-talet med boken Törnfåglarna. TV-serien som följde gjorde av någon outgrundlig anledning Richard Chamberlain till sexsymbol världen över.

På 1990-talet började Colleen McCullough fokusera på romartiden och gav sig i kast med en romansvit om Romarnas väg från republik till kejsardöme. Böckerna är många och varje bok omfattande (räkna med tegelstenar om minst 800 sidor). Men de är definitivt mödan värd eftersom böckerna är skrivna ur karaktärernas perspektiv och författarinnan på detta sätt levandegör tidsepoken.

Caesars_women

Marius och Sulla, båda underdogs i den romerska aristokratin, är huvudpersoner i de första romanerna. Det handlar om deras väg mot makten i republikens slutskede där det blir tydligare och tydligare att de lagar och regler som finns kanske fungerar i en stadsstat men inte i det imperium Rom har blivit.

Marius framställs som ett militärt geni som förstår vikten av soldaternas välmåga och därför arbetar för reformer till deras gagn, som t ex rättighet till jordegendomar när de pensioneras. Sulla, likaså en framstående general, är dock ett exempel på det moraliskt degenererade Rom med vilda fester och orgier.

I böckerna får vi även följa Julius Caesar från barndomen till det blodiga mordet. Hans mamma framställs som en stark och klok kvinna som äger en fastighet i Roms slum. Caesar är därför från tidiga år omgiven av människor ur alla samhällsskikt.

Caesar gjorde sig ett namn som fältherre men hade förändringar i statsskicket som mål. Genom att gå ännu längre än Sulla före honom och vända sin armé mot Rom såg han till att få den politiska makten. Han lyckades få titel ’evig diktator’ och genom att centralisera makten till sig själv kunde han genomföra reformer. Till slut var dock tålamodet slut hos övriga politiker och de knivhögg honom till döds.

Bokserien tar upp många delar av Romarnas liv: tankar kring statsskicket, patriarkatet där kvinnor visserligen kan ha ekonomiska tillgångar men alltid måste följa det manliga familjeöverhuvudets vilja, slavuppror, kampen mot pirater, fältslag och erövringståg, aristokratins rädsla för den hungriga underklassens kravaller, vanligheten av lönnmord.

Under läsningen tröttnar jag i vissa lägen på diskussioner om militär strategi men beskrivningen av romarnas vardagsliv håller mig kvar.

Gästinlägg: Historiska äventyrsromaner del 2 – Colleen McCullough

3 reaktion på “Gästinlägg: Historiska äventyrsromaner del 2 – Colleen McCullough

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *