Fallen

Vi har haft Twilight-, Fallen-, Vampyrpsykolog- och självklart True Blood-serien. Vi har matats med filmer och TV-serier om vampyrer. Vi har blivit informerade om att vampyrer är ”ute” och att zombies nu tar över underhållningsindustrin. Är vi alltså nu klara med vampyrer för den här gången?

Nej, jag är inte klar ännu! Jag väntar med spänning på att den sista delen i True Blood ska komma ut i Sverige. Inte kan jag ge mig förrän jag har följt den charmiga, egensinniga och mycket mänskliga Sookie så långt författarinnan Charlaine Harris låter mig göra det.

Tack vare HBO har jag nu en extra njutning i och med att jag ser Alexander Skarsgård för mig när jag läser om Eric Northman. Personerna som gjort casting till serien ska ha beröm för han är perfekt som den överlägsne vikingavampyren med temperament och passion precis under den bedrägligt svala ytan.

Varför blev det då de senaste åren ett så starkt genomslag av vampyrhistorier?

Tja, grunden i dessa böcker är oftast en kärlekshistoria och det övernaturliga ger möjlighet till diverse äventyr. Historierna går framåt i ett rasande tempo och berättelserna är skrivna i ett vardagligt, lättillgängligt språk. Det är i princip huvudpersonens tankar som skrivs ned rakt upp och ner vilket gör det möjligt för läsaren att snabbt identifiera sig med berättarjaget.

Kärleksparet är oftast en mänsklig kvinna som faller för en vampyrman. Vampyrerna beskrivs som omänskligt starka vilket får kvinnan att känna sig trygg gentemot faror som lurar i omgivningarna. Samtidigt utgör vampyren med sin blodtörst en fara för kvinnan vilket i sig är en dragningskraft. Vampyren är samtidigt en bad boy och en good guy. Och det är svårt att motstå.

Vampyrböckerna kan klassificeras både som fantasy och chic lit och är i mina ögon att likställa med bokserier som Game of Thrones och Sagan om Ringen. Särskilt Game of Thrones väver på ett likartat sätt ihop relationsdramer och spänning. Sagan om Ringen är mer fattig vad gäller personsrelationer och fokuserar istället på kampen mellan det goda och det onda. Detta är dock tema även i Vampyrböcker och Thrones.

Jag har lite svårt att se hur zombieböcker ska kunna konkurrera ut vampyrböckerna och hoppas att det fortsatt kommer att komma ut böcker av författare som skriver med bra litterär standard och som har en rik fantasi och därmed går utanför ramarna för standardmallen för vampyrhistorier. Och därför får oss att hissna och inte vilja släppa boken ifrån oss!

/Marika Mandrean

Gästinlägg: Är det inte nog med vampyrer snart?

2 reaktion på “Gästinlägg: Är det inte nog med vampyrer snart?

 • 14/08/2013 kl. 12:40
  Permalänk

  Ja, jag undrar också vad zombieböckerna handlar om.
  Vampyrböcker har ju ofta denna kärlekshistoria, men man blir väl inte kär i zombies? Så då är det alltid katastrofer i zombieböcker istället? Är helt klart för oinsatt i zombievärlden för att förstå poängen.

  Svar
  • 14/08/2013 kl. 13:06
   Permalänk

   Varma kroppar av Isaac Marion är just en zombiebok som handlar om en zombie som blir förälskad. Den var väldigt hypad i början av året, men jag tyckte inte att den var särskilt bra.

   Jag håller helt med Marika, jag är inte heller färdig med vampyrerna. Vampyrlitteraturen får gärna vara populär ett tag till.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *