Gale

Bokens baksidetext förde mina tankar till filmen Lugnt vatten (Dead Calm på engelska) med Nicole Kidman och Sam Neill i huvudrollerna, men istället för spänning och bra thriller blev det en stor besvikelse.

På Teneriffa i november 2011 står en båt klar för avfärd. Tvillingtornen har just rasat och hela världen tycks stå i brand samtidigt som svenska Daniel ansluter sig till Gale och Devan, ett irländskt par som annonserat efter besättningsmän till sin seglats över Atlanten. Även tyska Matthias ska med ombord.

För Daniel är resan över havet en chans att omskapa sig själv. För Gale och Devan är det en dröm som gått i uppfyllelse. Matthias vill bara ha en paus. Men Venja är en liten segelbåt, och ute på det öppna havet blir alla ombord varse det. Avskurna från omvärlden går de fyra in i en egen verklighet med otydliga regler. Samtidigt tycks det bli allt viktigare att få klarhet i vem Daniel är, och vad det är han egentligen flyr ifrån.

Gale verkade ha allt och kunde nog utan problem leva upp till mina förväntningar om författaren hade dragit historien lite längre, men något saknades. Fyra människor isolerade på en båt mitt i Atlanten – vad händer med dessa individer när seglatsen inte går som de tänkt sig och de plötsligt inser att de på en obestämd tid är fast med ett gäng främlingar? Det hade kunnat bli så bra, men till och med i bokens sista kapitel sitter jag och väntar på att historien ska få fart och äntligen börja. Idén är fantastisk, men författaren ger sig inte in tillräckligt långt för att det ska bli intressant.

Titel: Gale
Författare: Karl Eder
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789127133976

Gale av Karl Eder

20 reaktion på “Gale av Karl Eder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *