I HAVET FINNS SÅ MÅNGA STORA FISKAR
Sara Lövestam
Piratförlaget, 2011
ISBN: 978-91-642-0351-9

Recensent: Andrea Zackrisson

I_havet_finns_sa_manga_stora_fiskarIakttagaren står bakom gardinen i köket. Fönstret ger trygghet och stänger ute världen utanför, men om man har tråkigt kan man titta ut genom det och studera barnen som leker på förskolan mittemot. Då kan man glömma allt för en stund. På förskolans uteplats står Malte. En lysgrön kotte har fångat hans uppmärksamhet och han slipper tänka på allt det andra. På mamma som bara sover, på pappa som han träffat en gång, och den blonda mannen, som antingen är hans vän eller något helt annat.

De händelser som utvecklar sig på dagiset uteplats får iakttagaren att inse att det är dags att göra mer än att bara vara den som ser. Världen snurrar utanför fönstret och när någon är på väg att råka riktigt illa ut är det dags att ingripa.

I havet finns så många stora fiskar är en skildring av ett barn som lever i otrygga förhållanden och som glider igenom samhällets skyddsnät. Det är en berättelse om hur en ful fisk tar sig igenom och lyckas få grepp om en ensam liten pojke. Lövestam är oerhört duktig på att lyfta samhällsproblem och göra dem lättförståeliga då hon beskriver dem på ett annorlunda sätt. På senare tid har flera fall som liknar det som beskrivs i den här romanen uppmärksammats, och jag har inte förstått hur övergrepp på barn i vissa fall kunnat pågå länge utan att någon märkt något. Lövestams roman målar upp ett trovärdigt scenario som får mig att förstå vilka faktorer som kan bidra till att förövarna lyckas komma nära sina offer. Och hur svårt det kan vara för omgivningen att märka något och att reagera, och hur den svenska kulturen ibland hindrar oss att säga ifrån och ifrågasätta även då något känns fel.

Det är också en berättelse om civilkurage och att våga agera när något känns fel.

Lövestams språk och berättarteknik är fantastisk. Hon har en egen stil som utmanar läsaren och ställer fördomar på ända. Det gillar jag och precis som alla andra av Lövestams böcker är detta en fullträff.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Fula fiskar och lysgröna kottar
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *