FLORENCE STEPHENS FÖRLORADE VÄRLD
av Lena Ebervall & Per E Samuelson
Piratförlaget, 2016
ISBN: 978-91-642-0493-6

Recensent: Marika Mandrean

Florence-Stephens-forlorade-varldFlorence Stephens växte upp som aristokratisk dotter till brukspatronen på Huseby. Hon umgicks med kungligheter och världen borde ha legat vid hennes fötter. Istället blev hon lurad och utnyttjad av prins Carl Bernadotte och hennes liv slutade i domstolsprocesser och ett utarmat Huseby bruk.

När Florence var liten i slutet av 1800-talet var hon och hennes mamma stora favoriter hos kung Oscar II. De gick på baler på slottet och tillbringade somrarna i kungaföljet på Marstrand. Det lade grunden för Florence stora kärlek och tilltro till kungafamiljen.

När föräldrarna gått bort ärvde Florence det stora bruket med lant- och skogsbruk. Men hon hade som flicka aldrig fått någon utbildning i detta och hamnade i händerna på anställda som i vissa fall utnyttjade hennes okunskap. Riktigt illa gick det dock inte förrän prins Carl Bernadotte dök upp med sina kumpaner och fick Florence att skriva på växlar på ofantliga summor.

Det hela urartade i en härva som hamnade i domstolar, svensk skvallerpress, på teater och i TV och engagerade kända namn som Vilhelm Moberg och Henning Sjöström.

Lena Ebervall och Per E Samuelsson berättar om den så kallade Husebysaken, ett av Sveriges största rättsfall, i den nyutgivna Florence Stephens förlorade värld.

Det är mycket intressant läsning på många olika plan. Författarna lägger upp boken kronologiskt så att man får följa de olika turerna och hela tiden undrar hur det ska gå.

Framför allt fastnar jag dock vid det som titeln alluderar till, den förlorade världen. När Florence växte upp fick hon som fint folk inte lov att leka med statarbarnen på bruket och det var en ofantlig ära att få en inbjudan av kungafamiljen. Plötsligt har dock fackförbunden makt, advokaterna använder skvallerpressen för att bilda opinion och det är tal om flower power och fri kärlek.

I efterordet skriver författarna att Florence Stephens förlorade värld är en sann historia men att det är en roman. Det är just här problemet med boken ligger. Som faktabok är den mycket bra. Men när dessa två jurister ska omtolka fakta till skönlitteratur, ge människorna liv genom att beskriva deras tankar och känslor, så blir det valhänt och känns inte äkta. Kanske tänker man sig att boken kommer att nå ut till en större läsekrets om den beskrivs som en roman men faktum är att den för mig hade haft större litterärt värde om man sa som det var; det här är en dokumentär.

Detta är dock en mindre sak då historien i sig är så intressant och det kommer inte att hindra mig från att gå vidare till Ebervalls och Samuelssons bakkatalog och till exempel läsa Ers Majestäts olycklige Kurt, ytterligare en sann historia där kungafamiljens beteende skyddades av det svenska rättsväsendet.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Fröken på Huseby

En reaktion på “Fröken på Huseby

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *