SVÄRMÖDRAR UTAN GRÄNSER
av Anna Jansson

Norstedts, 2016
ISBN: 978-91-1-307225-8

Recensent: Marika Mandrean

Svarmodrar-utan-granserAngelika och hennes systrar är frisörer med en twist; vem som hamnar i frisörstolen bredvid dig är ingen slump utan väl genomtänkt. De vill nämligen inte bara göra dig fin i håret utan också låta dig möta ditt livs kärlek.

Angelikas förhållande med kärleken Magnus har gått in i nästa fas och frågan dyker upp om de ska flytta ihop. Visst är Angelika kär men hon är ändå lite tveksam eftersom Magnus verkar ha hemligheter för henne. Håller han saker dolda för att han har dåligt samvete? Eller för att han inte vill att det ska bli bråk mellan dem för saker som inte betyder något?

Situationen ställs på sin spets när Magnus mamma, den firade deckarförfattaren Judith, behöver ett tillfälligt boende medan en vattenskada fixas hemma hos henne. Judith flyttar helt sonika in hos Angelika och känner sig verkligen som hemma.

Judith bedriver konstanta efterforskningar för de mordfall hon skriver om och går in och ut i olika roller för att verkligen förstå sina karaktärer. När hon en kväll tvingar Angelika och Magnus att testa olika positioner för att se om det verkar realistiskt att mörda på det sättet och om kroppen faller på ett visst sätt är gränsen nådd för Angelika.

Svärmödrar utan gränser är Anna Janssons uppföljare till Ödesgudinnan på Salong d’Amour. Även denna är varm, humoristisk och vardagsklok. Med vardagsklok menar jag att den tar upp problem som vem som helst kan stå inför och hanterar dem eftertänksamt. Dock är alla situationer lite skruvade vilket gör det roligt. Det är därför svårt att låta bli att sträckläsa boken.

Föregångaren ansåg jag vara lite ojämn, den hade en svacka i mitten, men Svärmödrar utan gränser har inte det problemet utan håller kvalitet och tempo boken igenom.

Det enda negativa jag kan komma på är själva titeln. Visst är det så att en svärmor har en stor roll i historien och att hon är helt utan gränser. Men titeln innebär att man osökt drar paralleller till Läkare utan gränser vilka utför humanitärt arbete i delar av världen där krig pågår. Parallellen är osmaklig då det ena rör arbete för en i många fall skyddslös befolkning och den andra är en underhållningsroman.

En rolig knorr i boken är att svärmodern är hyllad deckarförfattare. Jag blev nyfiken på hur mycket av Anna Jansson (som i normala fall skriver deckare) som finns hos svärmodern Judith. Får man sig en roll i en mordgåta tilldelad om man skulle bli hembjuden till Anna Jansson på middag så att hon kan se om hennes scenarier funkar? Är svärmodern Judith ett försök för Anna att förklara för nära och kära varför hon beter sig som hon gör? Eller har hon sett detta beteende hos sina kolleger? Eller tycker hon helt enkelt att det vore ett bra arbetshjälpmedel som hon önskar hon kunde med att använda i verkligheten?

Hursomhelst, läs Svärmödrar utan gränser!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Frisörer med dold agenda
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *