NORRSKEN
Frida Skybäck
Forum Bokförlag, 2014
ISBN: 9789137141374

Recensent: Marika Mandrean

Norrsken

Det är 1840-tal och Cecilia återvänder hem till herrgården efter en frånvaro som är höljd i dunkel. Var har hon varit? Varför blev hon bortskickad? Och varför är hon så isolerad från resten av familjen, till och med från den älskade systern?

Cecilia tyngs av skuldkänslor och gör allt för att få sina föräldrars förlåtelse och därmed bli en del av familjen igen. Hon är till och med villig att gifta sig med den man föräldrarna valt ut och mutat till att gifta sig med Cecilia.

Norrskenav Frida Skybäck har precis blivit publicerad och när jag såg detta tog jag tillfället i akt att testa en för mig ny författare. Jag stötte på Frida Skybäcks namn i antologin Chick lit – brokiga läsningar och didaktiska utmaningar, där det fanns en intressant analys av hennes tidigare böcker.

Tyvärr blev jag besviken på Norrsken. Författaren är så fokuserad på att bygga upp spänningen och att inte avslöja allt för läsaren på en gång, att boken blir alltför uppsplittrad. Kapitlen hoppar fram och tillbaka i tiden men ledtrådarna är så tydliga att mysteriet tidigt blir solklart. I och med det går idén med den skrivteknik författaren använder sig av förlorad.

Om ”mysteriet” är det första ämnet i boken så finns sedan ett andra som handlar om personlig utveckling. Huvudpersonen Cecilia beskrivs som en tidigare glad och målinriktad person som efter det hon gått igenom har blivit kuvad och ängslig och bara vill göra andra till lags. Frågan är nu om hon ska kunna bli sig själv igen och bryta sig loss från föräldrarnas styre. Det var denna fråga som fick mig att fortsätta att läsa boken, men även här gör Frida Skybäck mig besviken genom att i slutändan inte ta klar ställning.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Frida Skybäcks senaste

En reaktion på “Frida Skybäcks senaste

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *