WHITNEY – En mors berättelse
Cissy Houston & Lisa Dickey
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 9789100138851
(The Rise & Fall of Great Powers, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

Whitney

Jag kommer ihåg när Kaj Kindvall introducerade Whitney Houston för den svenska publiken på numera klassiska radioprogrammet Tracks. Han pratade om den unga religiösa tjejen med den stora rösten som från att ha gjort karriär som fotomodell nu släppt en skiva som toppade listorna i USA.

Whitney gjorde succé i Sverige precis som på så många andra ställen jorden runt. Hennes karriär hade sina dalar och sina toppar (filmen Bodyguard med Kevin Costner) men så började rykten gå om att hon hade problem med narkotika. Och en dag kom nyheten att hon dött av en överdos.

Whitney Houston är inte den första och inte den sista person som blivit känd, hyllad och älskad av massorna och som sedan går ner sig i alkohol- och drogträsket. Men med den image hon hade som sprungen ur en djupt religiös gospelsjungande familj blev detta något av en chock för många världen runt.

När Whitneys mamma Cissy Houston kom med en biografi över sin dotter blev jag därför intresserad. Kunde Cissy förklara den helomvändning i livsstil Whitney gick igenom?

I Whitney. En mors berättelse får vi en grundlig genomgång av mamma Cissys liv; hennes barndom, karriär och äktenskap. Detta hjälper till att förklara Whitneys bakgrund, hennes värdegrund och drivkrafter men tar tyvärr också delvis över berättelsen.

Vid de krisande ögonblicken, då när Whitney valde en destruktiv väg, verkar hon ha sett till att distansera sig från dem som kunde ha åsikter om livsvalen och som kunde ha vågat ställa henne till svars för dem. Detta är ett vanligt beteende. Tyvärr lämnar det läsaren frågande och ovetande till varför Whitney Houston gick ner sig. Lika frågande som hennes mamma är.

Men detta är ändå en mycket intressant bok om två livsöden; Cissys och Whitneys. Och den visar så tydligt att lyckan inte finns i yttre framgångar och hur omöjligt det är att nå den som är narkoman då ett beroende tar över allt.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Från helylle till narkoman

En reaktion på “Från helylle till narkoman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *