BAKOM LINJEN
Tom Palmer
Argasso, 2015
ISBN: 978-91-87667-36-7
(Over the Line, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Bakom-linjenNär Jack spelar sin första match som professionell fotbollsspelare borde det ha varit det stoltaste ögonblicket i hans liv. Men året är 1914 och det stora kriget har precis brutit ut. Idrottsmän anklagas för feghet, och snart bildas ”Fotbollsbataljonen”. Jack har inget annat val än att ta värvning och bege sig till skyttegravarna.

Argasso har gett ut ett gäng lättlästa böcker för barn och unga. Jag har fått chansen att läsa ett par av dem, och den ena är Bakom linjen. Det är en skildring av hur det var att vara soldat under första världskriget, med utgångspunkt i fotbollen.

Bakom linjen är ett bra exempel på hur man kan få fotbollsintresserade pojkar att läsa om första världskriget. Men det blir ytligt, jag tycker inte Palmer lyckas förmedla de känslor av skräck, förvirring och uppgivenhet som soldaterna i de brittiska skyttegravarna måste ha känt. Han är bättre på att beskriva lyckan av att göra mål under en fotbollsmatch än skräcken att ge sig ut i ingenmansland samtidigt som dina kamrater skjuts ihjäl runt omkring dig.

Jag vill ändå rekommendera den här boken, jag tycker det är bra exempel på hur man kan locka fler grupper av ungdomar till att läsa. Boken har ett bra flyt, en spännande handling och en huvudperson som är lätt att tycka om.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Fotboll under första världskriget – lättläst för unga
Taggar:                                                         

En reaktion på “Fotboll under första världskriget – lättläst för unga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *