”Prestationsprinsessor”, ”duktiga flickor”. Samhällets syn på högpresterande kvinnor skevar. Birgitta Ohlsson har skrivit ett försvarstal till de duktiga flickorna, som blir ifrågasatta för att de gör bra ifrån sig i skolan och på jobbet.

Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson.

Högpresterande kvinnor har under många år blivit kallade ”prestationsprinsessor” och ”duktiga flickor”. Deras hårda arbete och det de åstadkommer genererar sällan den cred de är värda, istället ifrågasätts de. De måste tänka på hälsan, de vill för mycket, att de måste sänka kraven på sig själva. Birgitta Ohlsson håller inte med om detta.

Hon menar att vi i själva verket har mycket att lära av den duktiga flickan. Flit, strävsamhet och höga förväntningar möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar hon att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Viktig feministisk bok

Jag blir arg när jag läser den här boken. Det beror på att jag känner igen mig i mycket av det som beskrivs i boken. Duktiga flickor, ambitiösa flickor, blir ständigt straffade i skolan för att de är lugna, skötsamma och gör bra ifrån sig. Jag gick i skolan ungefär tio år senare än Ohlsson, och även om det var bättre på ”min tid” så känner jag igen mig i de mönster som Ohlsson beskriver. Och det är säkert inte mycket bättre idag. När vi sedan går ut i arbetslivet fortsätter det på ett liknande sätt.

Detta är en feministisk bok som verkligen behövs. För att vi ska kunna bryta mönster måste vi först se dem, och Ohlsson synliggör dem på ett tydligt sätt. När jag har läst ut boken känner jag mig både stolt och peppad.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Försvarstal till den duktiga flickan

En reaktion på “Försvarstal till den duktiga flickan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *