Det ges ut en ofantlig massa böcker varje år och författares möjlighet att få uppmärksamhet i media är ofta det som avgör om boken kommer att sälja eller inte. Jag menar, hur lätt är det för mig som läsare att hitta nya böcker och nya författare som passar just mig i det konstanta flödet?

Författare behöver nu få sina böcker recenserade på kultursidorna, ge intervjuer i dagstidningar, magasin och TV men också ge podcasts och nämnas på bloggar. Och kan de få extra uppmärksamhet av allmänheten genom att synas på premiärer och kanske ställa upp i frågesportprogram eller tävlingsdansa tango i TV så gör inte det ont för försäljningssiffrorna.

Men för att kunna leva på inkomsterna som författare behöver man få en trogen läsekrets och behålla deras intresse. Kraven på att författare interagerar med sina läsare är därför stora och till det finns websidor, bloggar, Twitter och Facebook till hjälp. Författaren behöver då bestämma sig för om han/hon ska bli personlig eller hålla sig till sin författarpersona.

Camilla Läckberg är aktiva i flera digitala medier.
Camilla Läckberg är aktiva i flera digitala medier.

Camilla Läckberg har många followers på Twitter, där formatets korta meddelanden blivit ett sätt för henne att ge snabb status på vad hon gör och få svenska folket att undra över om skilsmässan är på riktigt med tanke på hur mycket hon umgås med sitt ex. Jonas Gardell är, förutom författare, också ståuppkomiker och då är åsikter och möjligheten att tydliggöra samhällets dumheter viktig. Självklart använder han Twitter för att sprida det han vill kämpa för.

Webbsidor är till sin natur mer statiska men kan å andra sidan ge utförlig information. De författare som lägger lite tid på sina officiella websidor får därför ett stort plus i kanten av mig. Kan jag få veta mer om böckerna jag tycker om, få bakgrundsinformation och läsa författarens sammanfattningar av miljön och karaktärerna blir jag glad.

Screen shot från Diana Gabaldons webbsida.
Screen shot från Diana Gabaldons webbsida.

Diana Gabaldon har skrivit romanserien om Claire som råkar gå in i en cirkelformad stenformation och blir ofrivillig tidsresenär och möter oemotståndlige Jamie Fraser i kiltarnas Skottland. Diana Gabaldon var tidigt medveten om webbens möjligheter. Hon har nu under många år hållit sin sida uppdaterad och säkrar att läsarna återbesöker den då hon lägger upp ”extras” som till exempel kapitel ur kommande böcker. Hon har också en blogg där som uppdateras med jämna mellanrum. Ian Rankins webbsida har också det där lilla extra, då man kan följa hans kommissarie Rebus i miljön böckerna utspelas, Edinburgh, och göra en quiz om Rebus.

Alla sätt är bra utom de dåliga sägs det, och för oss läsare är alla dessa olika sätt vi kan möta författare och gräva lite mer i favoritböckerna bra. De olika formaten fyller sitt syfte beroende av vad vi för tillfället känner för. För författarnas del så hoppas jag de är medvetna om att de snarare kan förlora läsare om de har en webbsida som bara uppdateras när en ny bok publiceras, eller när de använder internet för att göra sig själva till dokusåpadeltagare.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Författare och uppmärksamhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *