HYRESGÄSTERNA
Sarah Waters
Natur & kultur, 2015
ISBN: 9789127141094
(The Paying Guests, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

HyresgasternaFrances och hennes mor bor i ett stort, ståtligt hus i det fina området Champions Hill. Men det är några år efter första världskriget, fattigdomen är omfattande och Londons gator är fulla av arbetslösa, tiggande före detta soldater. När Frances far dog lämnade han huset i arv, men inga pengar att underhålla det. Det finns inte ens pengar för dem att leva på. Så Frances och hennes mamma har inget val; de behöver inkomster och hyr ut övervåningen till ett ungt gift par, Leonard och Lilian. Att ha främlingar i huset är en stor omställning för mor och dotter och de känner ett starkt obehag. Men allt eftersom tiden går blir Frances och Lilian vänner. Och sedan passionerat förälskade i varandra. Men homosexualitet är vid den här tiden en synd och Lilian är dessutom gift. Självklart finns det en tidsgräns för hur länge deras förhållande kan hållas hemligt. Och när hemligheten briserar slås liv i spillror. Men vems?

Hyresgästerna av Sarah Waters är en bladvändare från första till sista sidan! Sarah Waters är oslagbar när det gäller att beskriva stämningar, till exempel obehaget man kan känna när man inte är riktigt säker på om man borde vara rädd eller bara inbillar sig.

Hyresgästerna visar också de snabba kast i känslor som kan uppstå när man i ett förhållande stöter på de första problemen; från passion till tvivel, till misstänksamhet och cynism, och så tillbaka till passion igen. Maktförhållanden i parförhållanden belyses också på ett mycket bra sätt.

Precis som i gotiska skräckromanen Främlingen i huset är beskrivningen av tidsperioden spot on. Det enda som stör mig i Hyresgästerna är sexscenerna så dem bläddrade jag snabbt förbi.

Se även vår recension av Främlingen i huset.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Följden av passion
Taggar:                                             

3 reaktion på “Följden av passion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *