Säregna saker händer på de avlägsna öar som utgör St. Haulda’s Land. Egendomliga varelser kan ses flyga omkring ute på myrarna och albinovita djur vandrar omkring i skogarna. Maneter lyser i havets djup och Ida MacLaird håller på att förvandlas till glas. Det började i fötterna och sprider sig sakta men säkert uppåt. Hon har återvänt till St. Haulda’s Land, där hon tror att orsaken till förglasningen finns, i hopp om att hitta den människa som hon tror kan hjälpa henne. Hon träffar Midas, en ung enstöring som har bott på öarna i hela sitt liv, och tillsammans försöker de hitta något som kan rädda Ida. I takt med att glaset sprider sig i Idas kropp växer också deras relation och känslorna de har för varandra.

Flickan med glasfötter innehåller allt som en riktig saga ska: övernaturliga fenomen, snötäckta skogar, mystiska varelser, och kärlek. Men det är inte en saga för barn. För till skillnad från barnsagor så har denna saga inget lyckligt slut.

Jag hade inga större förväntningar på boken när jag plockade med den hem från biblioteket, utan trodde att det skulle vara en lättläst trevlig bok. Flickan med glasfötter visade sig vara mycket mer än så. Jag fann mig snabbt uppslukad av människoödena som porträtterades och blev berörd av slutet. Mer än så vågar jag inte säga utan att avslöja alltför mycket. Istället uppmanar jag dig att själv läsa boken.

Författare: Ali Shaw
Originaltitel: The Girl with Glass Feet
Utgivningsår: 2009

Flickan med glasfötter av Ali Shaw

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *