Att den vann Ivar Lo-priset 2010 är inte förvånande. Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter är en finstämd roman om brytpunkten mellan det lilla arbetarsamhället och dagens konsumtionssamhälle.

Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter. Albert Bonniers förlag, 2009.

Fröken Filipssons hus står i lågor. Folk står i klungor och tittar på släckningsarbetet medan de tisslar om fröken Filipssons liv och karaktär. Denna främmande fågel i deras samhälle var säkert själv ansvarig för branden som tog hennes liv.

Bland dem finns fem syskon. Edwin jobbar hårt med släckningsarbetet. Han är personligt drabbad av elden, han och fröken Filipsson stod varandra närmre än någon visste. Den yngre broderns ser förvånat på Edwins frenetiska arbete. Systrarna Karin och Sofia har alltid hängt ihop och delat allt. Men en kil har glidit in mellan dem då Karin flyttat fokus från systern till sin fästman. Den tredje syster, outsidern Emilia, är klar med skolan men har inget jobb. Hon cyklar runt och drömmer sig bort.

Med start i den dramatiska branden följer vi de fem syskonens livsöden från det lilla, tätt sammanslutna samhället, in i de förändringar som 1900-talet innebar. Flytt från land till stad, världskrig och teknologisk utveckling.

En liten pärla

Bergets döttrar är en lågmäld roman som tar sig tid att flytta in i tanke- och känslovärlden hos de fem syskonen och även andra som står dem nära. Det gör att bokens tempo är långsamt och jag vill påstå att man måste vara i rätt stämning för att orka läsa den. Men om man hittar fram till den här boken vid rätt tillfälle är den en liten pärla.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Finstämd roman om 1900-talets brytpunkter
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *