I den fjärde och sista delen i Sara Lövestams serie om Kouplan har han till sist fått uppehållstillstånd. Men var finns hans bror? Finns det hjärterum är en fin avslutning på serien.

Finns det hjärterum av Sara Lövestam. Piratförlaget, 2017.

Kouplan kan nu lämna sitt gamla liv bakom sig. Han har sitt uppehållstillstånd och behöver inte längre sova under broar eller fly från polisen. Detektivuppdragen har bytts ut mot en praktik på Farsta bibliotek. Men tankarna på sin bror lämnar honom inte.

I Uppsala vaknar Victor kallsvettig om nätterna. Han känner sig jagad, hans förflutna vill inte lämna honom. Just som han trodde att han kunde gå vidare har de börjat söka efter honom igen.

Fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer trängs i en trea i Hagsätra. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar, samtidigt som de försöker hålla sig utom synhåll för gränspolisen och våldet deras arbetsgivare utsätter dem för. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt.

I sökandet efter sin bror hamnar Kouplan i det som kommer att bli hans sista detektivuppdrag. Han tvingas möta sina skuggor igen, men får samtidigt chansen att skingra inte bara sitt egna utan även andras mörker.

Värdig avslutning på en stark serier

Det är tråkigt att behöva ta farväl av Kouplan. Jag har gillat karaktären och hans livshistoria, som speglar många svenskars liv. Dels är han en papperslös invandrare och böckerna speglar rädslan av att leva illegalt i ett land. Dels är han transsexuell och möter många olika slags fördomar. I första boken tar det ett tag innan man förstår den, att han har bytt kön, men sedan faller alla bitar på plats.

Finns det hjärterum är inte lika stark som de andra delarna i serien, men är en värdig avslutning på en fin bokserie. Lövestam är en skicklig författare, hon lyckas ständigt överraska mig som läsare och i serien om Kouplan extra mycket så. Hon ifrågasätter fördomar och för varje bok som jag läst har min syn på sexualitet och individen utmanats och förändrats.

Jag är ett stort fan Sara Lövestam och ser fram emot att läsa det hon skriver framöver.

Böckerna i serien om Kouplan är Sanning med modifikation, Önska kostar ingenting, Luften är fri och Finns det hjärterum.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Finns det hjärterum: sista delen om Kouplan
Taggar:                                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *