augustpriset_badge_2015På måndag delas årets Augustpris ut, och bland de nominerade bidragen finns ett gäng unga författare med som kan vinna Lilla Augustpriset. Vi på Bibliophilia vill lära känna dessa unga textgenier bättre och har passat på att intervjua dem alla inför den stora prisutdelningen. Igår kunde du läsa om Lovisa Lyngfelt, som är nominerad med sin text Drömland. Idag är det Sofia Dorotea Svenssons tur, som har två texter nominerade till årets Lilla Augustpriset. 

Augustprisets webbsida kan du läsa Sofias noveller Självmordsbrev och Två fel gör ett rätt… och de andra texterna som är nominerade till Lilla Augustpriset.

Sofia Dorotea Svensson har två texter nominerade till årets Lilla Augustpriset.
Sofia Dorotea Svensson har två texter nominerade till årets Lilla Augustpriset.

Mina föräldrar döpte mig till Sofia Dorotea Svensson, jag har upplevt 20 höstar och för tillfället går jag ständigt runt med en lagbok under armen eftersom jag studerar på Lunds universitet, juridiska fakulteten. Trots att jag är sämst i världen på stavning försöker jag ibland tappert att klistra ihop bokstäver. För övrigt stirrar jag för länge ut genom fönstret när jag åker buss, skrattar för högt i mataffären när jag handlar och dricker för lite alkohol på studentfester för att kunna definieras som en socialt begåvad person, ändå älskar jag dessa varelser som oftast spatserar runt på två ben. Andra saker jag älskar är politik, filosofi och kultur.

Min ena text, Självmordsbrev, är en feministisk samhällssatir, den andra texten Två fel gör ett rätt… handlar om sexualitetens gränser och vad synd är.

Jag har inget behov av att vinna Lilla Augustpriset eftersom jag tror att nuet är det enda jag äger, det enda som existerar. Att vinna skulle få mitt hjärta att banka extra mycket under kvällen, men när jag väl kommer hem till min lägenhet kommer extra pengar på kontot och en statyett i fönstret inte få mina celler att elektrifieras. Däremot är jag otroligt tacksam över att mina texter har blivit betraktade eftersom en berättelse väcks till liv när orden möter en människas öga. Med andra ord är nomineringen mer än nog.

Jag ser på framtiden med skräckblandad förtjusning. Mitt mål just nu med mitt skrivande är att inte sätta upp så många mål. För tillfället känner jag att jag behöver mindre prestationskrav och press i mitt liv och jag vill att mitt skrivande ska kunna rättfärdigas trots sin brist på resultatfokus. Jag blir glad om bläckpennan ens dyker upp när jag stämt dejt med den.

/Sofia Dorotea Svensson

Feministisk samhällssatir och sexualitetens gränser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *